Vi ska till hösten dra igång en omfattande renovering av ett nuvarande 1-planshus från 60 talet i stockholmsområdet som vi precis köpt. Vi kommer att tilläggsisolera, byta samtliga fönster (till 3 glas), byta till vattenburen värme och bygga på en våning (total boarea kommer bli 150 kvm).

Det här med värme och ventilation kräver mycket kunskap så jag skulle verkligen uppskatta liten vägledning. Nedan följer ett antal frågor och funderingar:

Isolering och golvvärme vs radiatorer
Vårt hus står idag på en plintgrund och "svävar" därmed ovan mark. Bjälklaget består idag av "19 mm asfaboard, trossbottenpapp, 120 mm mineralullsfilt, spånskiva 22 mm". Vi vill helst lägga golvvärme men det får inte vara ett helt dumt val. Jag utgår ifrån att vi bör tilläggsisolera för att inte få för stora värmeförluster nedåt med eventuell golvvärme? I väggarna planerar vi att ha cirka 220 mm isolering efter att vi tilläggsisolerat. Är golvvärme ett rimligt alternativ för oss eller bör vi satsa på radiatorer?

Val av värme- och ventilationssystem
Initialt hade vi tänkt en frånluftsvärmepump i kombination med vattenburen golvvärme men efter att ha läst på en del verkar detta vara ett ganska dåligt val trots att många nya hus installeras med just denna kombination. Kallras på vintern verkar vara det största problemet Den stora fördelen är att man löser både ventilation och värme i samma system till en rimlig peng.

1) Om vi väljer en frånluftsvärmepump, bör vi istället ha radiatorer för att motverka kallras.
2) Kan en luft vattenvärmepump vara ett bättre alternativ för oss? I sådant fall vilket ventilationssystem bör vi använda oss utav?
3) Den absolut bästa kombinationen tycks vara ett FTX system i kombination med bergvärme. Detta verkar dock vara en väldigt dyr lösning. Med bergvärme får man relativt "billig" värme, därför kanske man kan klara sig med ett enklare mekaniskt frånluftssystem och typ friskluftsventiler. Är detta en vanlig lösning?
4) Även solceller kan vara intressant för oss. Detta har ju inget med vare sig värme eller ventilation att göra men om vi satsar på ett billigare uppvärmningssystem med högre driftskostnad i kombination med solceller kanske ändå den totala driftkalkylen kan bli OK.

Vad är ekonomiskt mest försvarbart idag som ger en behaglig inomhusklimat? Vi har i vår budget avsatt cirka 2-300K för detta, är detta rimligt?
 
Golvvärme bör ha minst 250 mm isolering under för att värmeförlusterna neråt inte ska bli stora. Annars är det bättre med radiatorer om ytterväggarna är skapligt välisolerade. Frånluftsvärmepumpar passar bara i moderna, täta och extremt välisolerade hus. Skulle satsa på bergvärme eller luftvatten i ett 60-talshus. En fördel med bergvärme är att ni också kan få frikyla till en eller två fläktkonvektorer från borrhålet. Glöm inte bort hur huset ska kylas varma sommarveckor. FTX passar bra om ni bygger om huset så totalt men det måste byggas noga så det inte blir oljud och så. Solceller passar om ni har ett bra tak men tycker priserna och leveranstider har dragit iväg uppåt nu så solceller är inget ni behöver ha bråttom med.
 
Tack för svar!

Det finns plats att tilläggsisolera nedåt så detta har vi nu insett att vi måste göra. Oavsett om vi väljer golvvärme eller radiatorer. Bergvärme är bäst förstår jag men vi vill inte lägga mer än max 300K för uppvärmningssystem och ventilation och i detta måste också installationen av rördragningen för golvvärme alt. radiatorer vara inräknat. Håller på att ta in offerter nu. Är vi helt ute och cyklar med denna budget?

Kan vatten luft värmepump i kombination med mekanisk frånluft kanske vara ett vettigt alternativ för denna budget- Känns lite tråkigt bara att blåsa ut den fina uppvärmda luften utan att nyttja energin som finns i denna.
 
Har sett att priset per vattenburen radiator numera kan vara 10 tkr/st inkl rör och montering i paketpris. Om huset behöver 14 radiatorer blir det alltså 140 tkr för värmesystemet exkl pannan/värmepumpen. Golvvärme vet jag inte kostnad för. Bergvärme kanske 175 tkr? Luftvattenvärmepump kanske 135 tkr? FTX kanske 125 tkr?? Att bara blåsa ut frånluften med fläkt är ett alternativ som kom i slutet på 70-talet och går absolut att göra. Priserna stiger dock mycket nu så det kan skilja mot vad jag tror.
 
Föreslår att ni byter isoleringen i väggarna till PIR-isolering, då får ni ca 35% energibesparing vid samma tjocklek som mineralull alternativt så kan ni ha 65% av tjockleken för samma U-värde som med mineralull.

Skulle säga att golvvärme är att föredra, dels för komfortkänslan man får samt att det blir enklare att möblera/snyggare m.m. Det är även en billigare lösning materialmässigt och du kan göra en hel del av arbetet själv med att lägga ut slingorna.

luft/vatten värmepump är att föredra om du vill hålla kostnaderna nere tillsammans med ett FTX-aggregat med kylbatteri

En fördel med bergvärme är att du kan "ladda" borrhålet på sommaren när du kyler huset.

Ifall ni väljer frånluftsvärmepump så är det skönt att ha radiatorer p.g.a. att ni då har ventiler under fönstren där luften sugs in. Se då över en kanallösning för radiatorn så att luften sugs mellan panelerna för att få ut en högre effekt.
 
Tack för svar!

Inser mer och mer att en luftvatten värmepump känns som det bästa valet för oss. Frågan då är hur vi ska lösa ventilationsbiten. Självdrag känns lite i underkant när vi ändå gör om så pass mycket. Frågan är om budgeten (max 300K för uppvärmning, vattenburet system och ventilation) räcker till ett FTX system eller om vi kanske ska satsa på mekanisk frånluft. Känns dock lite trist att kasta ut fin uppvärmd luft och suga in kall.
 
Inga problem att installera en frånluftsvärmepump med luft- vattenvärmepump som komplement ifall ni vill gå den vägen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.