S
Gör man en sökning på Lantmäteri får man allt annat än positiva resultat. Det är allt från inkompetens, byråkrati till ren och skär galenskap. Det verkar vara få myndigheter i Sverige som fungerar så dåligt som Lantmäteriet.

Nu har vi också till slut fått det svart på vitt från Riksrevisionen: https://www.riksrevisionen.se/om-ri...gsam-med-hoga-och-oforutsagbara-avgifter.html

De som haft att göra med det statliga Lantmäteriet har fått erfara extrema väntetider, helt vansinniga pristariffer och sluträkningar. Men om det nu är känt och till och med Lantmäteriet själva erkänt, att det är under all kritik. Hur ska vi privatpersoner som behöver bygga hus och är helt beroende av Lantmäteriets tjänster förhålla oss till det? Ska vi glatt betala 100.000kr för något som egentligen kanske borde kostat 20.00kr?

Jag uppfattar det som att det idag i Sverige anses vara endast överklass och välbärgade som köper tomter och bygger hus. Men i verkligheten, med dagens bostadsmarknad, är att bygga hus ibland ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ för de med en vanlig inkomst. Jag tycker att det också finns också en demokratisk aspekt. För många människor är möjligheten att köpa mark, få lagfart och bygga sitt eget hus en av de mest grundläggande rättigheterna i vårt samhälle. Det är en möjlighet som idag premieras till de som bygger mångmiljon hus där lantmäteriförättningarna är en struntsumma. Alltså extremt odemokratiskt.

Men om det nu ska bli en förändring på detta. Hur lång tid ska en sådan förändring få ta? Tekniken att förenkla lantmäteriets uppgifter existerar redan, Sverige och Finland är ensamma om att ha ett statligt lantmäteri. Det verkar alltså fungera i övriga europa med privata lantmätare.

Ett alternativ som jag tycker borde testas är att man för alla enkla ärenden som enbart handlar om gränsdragningar bestämmer ett fast pris för vad det borde kosta med dagens teknik. Sen vad det faktiskt kostar på grund av man saknar kompetens och modern teknik, ja, det är ju faktiskt inte medborgarnas problem. Den smällen bör Lantmäteriet tvingas ta när de går back och inte kan utföra sitt uppdrag, då kommer regeringen att tvingas åtgärda Lantmäteriets problem. Så länge vi betalar för deras kompetensbrist och teknikbrist kommer den att kvarstå.

Vad tycker ni?
 
Redigerat:
  • Gilla
TRJBerg
  • Laddar…
Lantmäteriet har svårt att rekrytera folk, dvs precis samma problem som att det är för få som vill bli lärare eller sjukvårdspersonal.

Så det gäller att hitta på ett sätt att göra sådana yrken mer attraktiva.
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Claes Sörmland
Ett antal politiska frågor som därmed alla hamnar i regeringen knä. Att utreda detta lär väl ta nästa mandatperiod ungefär.

Men med viss insyn i statliga IT-projekt tror jag att Riksrevisionen är något optimistisk gällande hur enkelt det är att digitalisera (automatisera) bort det som våra statsbyråkrater kallar för handpåläggning, d v s manuell hantering i handläggningen.

Det andra som riksrevisionen drömmer om är ju effektivisering, d v s att färre lantmätare ska springa fortare. Men effektivisering som passar så bra i enkla standardprocesser där samma sak upprepas om och om igen fungerar dåligt där bedömningar ska göras som inkluderar många luddiga parametrar i det enskilda fallet, t ex fastighetsbildning. D v s ska det effektiviseras så måste det till kraftiga liberaliseringar i regelverket. Färre övervägandet för Lantmätaren och mer tuta och kör och strunta i problem som kan tänkas uppstå. Kanske är det just detta som Riksrevisionen menar med "översyn av hela regelverket".
 
  • Gilla
eriksaaf och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
B b8q skrev:
Lantmäteriet har svårt att rekrytera folk, dvs precis samma problem som att det är för få som vill bli lärare eller sjukvårdspersonal.

Så det gäller att hitta på ett sätt att göra sådana yrken mer attraktiva.
Och yrket kan typiskt sett bara bli attraktivt om man höjer lönen eller sänker arbetsbördan. Två aspekter som som sänker effektiviteten ytterligare.

Riksrevisionen föreslår därför motsatsen, släng lantmätarna under bussen och se till att de färre än nu som blir kvar springer fortare. D v s samma proletärisering man har gjort med andra gamla högstatusyrken, t ex lärare.

Men det är kanske det som krävs för samhällets bästa.
 
  • Haha
TommyC
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.