Sitter och planerar den blivande stödmuren (om nu byggnadsnämnden godkänner bygglovet). Förutsättningarna är en längd på ca 10m och en höjd på 80-100cm.

Efter diverse surfande så har några kanditater framkommit.

Rustik block (http://www.steriks.se/Privatkunder/Produkter/murar_och_block/block/block_rustik), ca 720 kr/m2
AWS Windsor (http://www.steriks.se/Privatkunder/Produkter/murar_och_block/aws/aws_windsor, ca 600 kr/m2

Ett annat alternativ är att mura upp stödmuren i Leca-sten (http://www.maxit.se/leca/leca_husochtradgard.htm), kostnad ca 190-250 kr/m2. Dock så tillkommer armering, murbruk och puts till detta.

Spontant känns det som Windsor kräver minst arbetsinsats, mest att stapla dessa på varandra, dock lite tråkig yta. Rustik blocken kräver någon form av hopfogning (PL400?) men ger en mer levande yta. Leca känns som mycket jobb med putsning och eventuellt fuktskydd på den fyllda sidan samt på ovansidan.

Är det någon här som har erfarenheter av att mura stödmur av Leca eller någon av de andra produkterna?

Kommentarer och tips mottages tcksamt.
 
Jag har inte erfarenhet av just de två stenprodukter som du nämner men andra snarlika. Jag tycker det till stor del på vilket resultat man vill ha och vilka pengar man är villig att lägga ned.

Eftersom muren är ganska låg så tror jag att de flesta stödmursstenar klarar dessa nivåer, i ditt fall så klarar väl Windsor stenen de högsta höjderna. Den är för modligen också lättast att lägga och kräver minst underhåll. Men detta verkar du redan klurat ut.

Jag har både Keystonemur och Leccamur och valde efter placering och funktion. Leccamuren kan man sedan måla och är enkel att fästa t.ex. belysning på. Dock kräver den kanske för att bli ordenligt stabil en grundsula i betong.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.