För länge sedan när elpriset låg runt en krona per kWh inklusive alla avgifter så var bergvärme billigare än fjärrvärme. I alla fall i de flesta kalkyler från försäljare av bergvärme . Troligen i verkligheten också, så länge pump och hål är rätt dimensionerad, livslängden är 20 år och inga dyra reparationer eller ”årliga översyner” tillkommer.

Men nu är elpriserna betydligt högre än den gamla tumregeln 1kr, 36 månader fast pris i zon Stockholm ligger idag på 1,42 kr - något mer om man binder längre. På det tillkommer överföring och skatt på dryga 0,60 kr.

Kommer bergvärme fortfarande att vara konkurrenskraftigt mot fjärrvärme? En ganska trolig utveckling är kanske att Fjv bolagen skruvar upp priset för att matcha ett höjt pris på annan energi.
 
  • Gilla
Svängrot
  • Laddar…
Man får räkna helt enkelt. Säg 750kr /MWh fjärrvärme. Med bergvärme med COP 4 så behöver du 250kWh el för att få 1MWh värme. Således när kostnaden är 3kr /kWh så kostar värmen per MWh lika mycket.
 
Den kalkylen är till och med bättre än vad man får av en Nibeförsäljare, gratis och outslitlig bervärmeanläggning vs en likadan för fjärrvärme. Men intressant att priset kanske trots dessa förenklingar är i samma härad.

En mer lite realistisk kalkyl ser ut nåt sånt här om man knappar in att elen kostar 150 öre/kWh och att värmebehovet är 50.000 kWh. I övrigt har jag inte kollat hur man tänker. (fjarrkontrollen.se) Misstänker att den sidan boostar fjärrvärmen, men har inte kollat så noga.

Diagram över kostnader för fjärrvärme, bergvärme, luft/vatten, och pellets med färgkoder för olika utgiftstyper.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det är många parametrar för att reda ut för att ta reda på vad som är mest ekonommiskt. Men om man börjar med att titta på bara den rörliga kostnaden för elen jämfört med kostnaden för fjärrvärmen så kan man se om det finns en marginal som ger möjlighet att eventuellt tjäna in kostnaden för en bergvärmeinstallation.

Men elprisets ökning kommer definitivt att göra det svårare att räkna hem det hela. Frågan är om man kan kombinera bergvärme med t ex solceller. I princip skulle man då på sommarhalvåret kunna få drivelen till en fast kostnad. Jag tror att lösningen för att nå lönsamhet är att kombinera olika energikäller och förbruka smart.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.