Hej!

Jag skulle bli väldigt glad för tips och bollande av lösningar för en egen pullupstång på altanen. Den ska sitta som röda skissen enligt bilden nedan. Den behöver gå ner lite, annars når vi inte den. Jag har inte hittat någon bra färdig produkt att köpa som är helt rak och utan vadderade handtag etc, se bifogat exempel (som inte önskas).

Jag tänker mig en galvad rundstång med diameter 30-40 mm. Balken är en 45x170.

Lite frågor:
1. Var hittar man galvad rundstång i en sån dimension?
2. Hur kan man göra en sådan lösning? Finns det någon slags krokar som man kan hänga stången i? Jag vet inte vilka ord jag ska använda när jag söker runt på nätet…

Jag har ingen möjlighet att svetsa något själv, kanske kan jag försöka få hjälp med det men det blir ett projekt isf.

En snabblösning vore ju att ha rep som hänger runt balken och ha stången hängande i repen med någon slags stopplösning i ändarna. Lite klurigare att träna i en sådan lösning. Annars köpa en färdig väggmonterad och sätta i balken, så får man hoppa upp till den. Kanske göra trappsteg i balken så man når upp. Dock så slår huvudet i om man går hela vägen upp …

Väldigt tacksam för alla tips och trix!

Altan med träbalkar och ett genomskinligt tak, röd skiss markerar förslagen placering för en pullupstång.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
E-handelssida som visar en pullupstång för montering i taket, inte den önskade raka modellen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Needas
  • Laddar…

Bästa svaret

Själva stången är lätt att göra att galvat vattenrör.

Rör:
https://www.rinkabyror.se/artikel/galv-gangror-dn25-33-7x3-2mm-/

Sedan är det en smaksak hur det ska hängas upp. Gillar du att jobba med trä så är en lösning att fästa ett rör enligt ovan i två bitar 45x95 som du i övre ändan jackar ur 45x170 och i nedre ändan borrar ett 34mm hål. Skruva fast bitarna i regeln med grova skruvar och trä igenom röret i hålen. Lås röret genom att borra ett 5mm hål genom trä och rör från ena hållet och dra i en skruv så den drar i trät bortom röret.

Skiss av fäste för galvat vattenrör med trästycken och skruvmarkerat.

Konsoler eller takjärn och rundjärnsbygel är annars det som används för att fästa vattenrör när de används som vattenrör. Kanske inte den vackraste lösningen, men lätt att göra själv, lätt att justera och ganska billiga delar.

Konsoler:
https://www.rinkabyror.se/artikel/konsoler-utan-stod-300/
Fäst med grova skruvar under din regel.
Eller
Takjärn:
https://www.rinkabyror.se/artikel/takjarn-2-m/
Kapa två lagom långa bitar och fäst med skruvar i sidan på din regel.

Rundjärnsbygel:
https://www.rinkabyror.se/artikel/rundjarnsbygel-m8x1-/
Med en sådan i varje ända så fäster du röret i konsolen eller takjärnet.
Tanken är att rundjärnsbyglarna ska fästas i de runda eller ovala hålen på takjärnen eller konsolerna. Men på konsolerna så kommer förmodligen hålen åt fel håll om du inte kan få tag i Schaktkonsoler (ser likadana ut, men med U-profilen vriden 90 grader mot fästplattan). Men det är lätt att borra nya hål i U-profilens botten annars.

En snyggare lösning av rördelar är att fästa röret i regeln med två korta rörbitar och gängade vinklar.
https://www.rinkabyror.se/artikel/galv-vinkel-inv-25/
Men det kräver att du hittar någon som kan gänga rör åt dig. Rören du kan köpa på RInkaby, Dahls, mfl grossister är bara gängade i ändarna på en sexmeterslängd. Säljer de kapat så är de inte gängade alls. Många rörmokare och en del mekanisk verkstäder kan hjälpa dig att gänga rör. Borra hål i de korta rörbitarna och skruva fast dom i sidan på regeln.
 
  • Gilla
Snekke och 1 till
  • Laddar…
Alltså tusen tack!! Jag tror vi kör på trävarianten, det ser riktigt bra ut. Har läst en blogg som gjort något liknande lösning för en annan ställning men jag förstod inte hur jag skulle få till det i denna. Tack för att du tog dig tid med ett så förklarande svar. Har nyligen fått tvillingar så det tar ett tag innan den är uppe men jag lägger upp bilder här sen!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.