Vi har en tomt i Västmanland (Västerås kommun) som vi ska bygga på.
På tomten står ca 5 fullvuxna träd (lönnar) + någon konstig sorts stenhög som vi ej kunnat undersöka närmare. I folkmun kallas vår tomt för "hyttbacken" och de stora stenbumlingar som ligger där har inte kommit dit på "naturlig" väg.

Vem har tips om vart man vänder sig för förberedelser av en tomt??
Har ni några bra referenser på företag i området??

Vi funderar på att bygga med totalenteprenad, kan man då få markarbetet att ingå??
Finns det någon som erbjuder HELA kedjan?
Som vi förstått så erbjuder de flesta totalentrepenad men att förberedande markarbeten ingår ej i det utan det får man ordan själv.
 
Vi får väl bara hoppas att den där stenhögen bara är ett vanligt stenröse och inte en fornlämning. För i så fall åker ni på att bekosta en utgrävning.
 
andersmc

Tack tack för betryggande ord ;)
Ja... det kan ju bli spännande om det hela visar sig vara en fornlämning...

Det som finns med i tomtens historia som vi känner som lite betryggande är att det en gång funnits ett kontrakt mellan markägaren och en hustillverkare.
Markägaren skulle stycka av 2 st tomter och skrev kontrakt med Anebyhus. Den ena tomten blev såld men den andra blev aldrig såld under kontraktstiden och när tiden var ute ville markägaren ej förnya.

Vi förlitar oss lite på Anebyhus insatser.
Vi kommer kanske inte att bygga ett av deras hus (eftersom vi nu köper tomten direkt av markägaren så förbinder vi oss ej till någon tillverkare)
Upprättar man ett kontrakt för att få sälja ett hus på en bit mark så hoppas jag att hustillverkaren samlat på sig tillräckligt med information för att veta att tomten från början är möjlig att bygga på...
men allt är inte alltid som man tror.
 
Mikael_L
Heter området hyttbacken så tänker jag direkt att stenhögen borde vara hyttsten, slagg från järntillverkningen!
Stenen är i så fall porig och ser mest ut som att olika material har smält samman, men inte helt och hållet. Och slagghögar tror jag inte omfattas av fornminnesutgrävningar.

En risk är att ni ev råkar ut för några gamla utschaktade underjordiska håligheter. Håll åtminstånde utkik efter sådana problem, och upptäcker ni nåt så måste ni se till att det blir ordentligt uppfyllt och packat så inga framtida sättningar äventyrar ert hus.

edit:
Om inte stenhögen t.o.m helt enkelt är en gammal hytta.
 
Vad för sorts mark är att föredra när man skall bygga??

Vad är enklast/billigast??
Ta bort eller lägga till??

Som sagt vår lilla "stenhög" gör en höjdskillnad på tomten vilket får oss spontant att tänka lägg huset på högsta punkten...
Är det klokt???
 
Att ha huset högt har både för och nackdelar. Den största nackdelen är en uppförsbacke för allt som ska upp som bilar mäniskor och varor. Sen måste man själv avgöra hur stor den nackdelen är. Det kan vara lite tjurigt med inkommande vatten om man hamnar för högt.

Stora fördelar är bra utsikt och eftersom vatten ju som bekant rinner nedåt så blir drännering och avlopp lätta att ordna
 
Mats

Höjdskillnaden är inte särskilt stor... Kanske 1-2 meter idag (svårt att säga eftersom det är mycket vegetation på tomten) så det som blir kvar när allt är förberett kanske inte ens märks förrutom fördelarna för vattenavrinning tex.

Vi vet inte heller vad den lilla höjden består av... sten, grus eller vad det kan vara..
Mottager gärna ideér och information om hur andra gjort med sina tomter.
Vi har inte börjat undersöka saken närmare eftersom vi väntar på vårat förhandsbesked som skall upp i byggnadsnämnden efter semestern.
 
Bäst att bygga på är sand, då det då oftast bara är att dra av all jord och ev rötter sen är det bara att bygga uppåt. Lycka till, verkar vara en härlig tomt
 
Andy

Tack för svaret.
Tyvärr tror jag inte det finns en gnutta sand på vår tomt... Sten är nog det vi har mest av.
Vi var ute i våras och kikade men det var innan vi visste att vi "fick" tomten och innan vi hade börjat söka kunskap så vi tittade på ett annat sätt mot vad vi gör idag och nu är det som sagt full vegetation på tomten så det är svårt att se hur det ser ut.
Tog med en liten bild i alla fall, tanken är väl att kunna uppdatera den :)
Tomten börjar vid de höga träden i mitten på bilden och följer vägen bortåt och tar slut utanför bildens högerkant... (ungefär)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.