Förra husägaren bytte till svart tegeltak och efter en anmälan fick nya husägaren besked om vite ifall hon inte ändrade tillbaka - men hon tog strid och vann.

Du kan läsa artikeln här: Fick rätt till sitt svarta tak efter överklagan
 
När tjänstemännen inte klarar av sitt jobb kan man gå vidare till den politiska nivån (nämnden). Kanske kan man då förbereda med lite kontakter, om man har några. Fallerar även nämnden får man gå till högre instans. Och kanske media?
Ett muntligt besked räcker inte. Dessa krakar står inte för vad de sagt, och det kan pågå intriger på byggkontoret där man blir oskyldigt offer som tredje man.
Jag är nog lite skadad då jag sett för mycket. Exempelvis muntligt besked från stadsarkitekt att bygglov inte krävdes för en mur. Detta ändrades senare av en praktikant. Samma praktikant började senare gå igenom detaljplan för att leta avvikelser, av vilka det finns en stor mängd efter hundra år. För att sedan kunna plåga fastighetsägare med orimliga krav på åtgärder av fel som kontoret själv vållat för längesedan.
 
  • Gilla
MickeLarsson och 1 till
  • Laddar…
"...tidigare ägare som sade att denna fått godkänt för takbytet av byggnadsnämndens rådgivning, men att beskedet 2015 var muntligt."
Det besked han fick var rimligen att bytet av takfärg inte var bygglovspliktigt.
Man behöver tydligen skriftligt på detta.
Annars är det väl normalt att man frågar "krävs det bygglov för detta" och när de svarar "nej" så tror man på det.
 
  • Gilla
MickeLarsson
  • Laddar…
Vad lär vi oss av det här jo det är att muntliga avtal i praktiken inte gäller, utan man ska se till att alltid få besked och beslut skriftligt också antingen digitalt eller på papper. Detta för att man i efterhand alltid ska kunna påvisa godkännanden av olika slag till berörda instanser.
 
Man kan ju också fråga sig varför man flyttar till ett kulturhistoriskt intressant område, där röda tak är en del av det kulturhistoriska. Och sedan väljer att slakta de röda lerteglet, till förmån för svarta (betong?) pannor.

Vilket i detta fallet verkar gälla förra ägaren.
 
  • Gilla
Allman
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.