Status
Tråden går ej att kommentera.
Nåja, nu lät det väldigt dramatiskt.. Men faktiskt fick vi avslag på vår första bygglovsansökan. Nu är vi inte så där överdrivet dramatiska människor MEN vi har ju valt det hus vi valt för att det är just DET huset vi vill ha.
Hur som helst är det tur att de allra flesta problem har en lösning, så även detta. Problemet var att enligt kommunens regler får man bara ha en byggarea på 200Kvm, vilket vi trodde var lugnt för vår del eftersom huset bara är kring 180Kvm inkl. garage. Well, det visade sig att de 180Kvm var den invändiga storleken på huset och inte byggarean, något vi blandat ihop. Nu löste det sig väldigt fint. Eksjöhus gjorde nya ritningar där taken över entrén och uteplatsen kallas för "skärmtak".. På så vis räknas de inte in i byggarean!

Konsekvensen för oss är att vi de närmsta fem åren inte får bygga några skärmtak, men det känns som en sak vi kan stå ut med ;)
 
En liten erfarenhet av Bygglov, träffade Byggnadsnämnden för en första diskussion om att bygga ihop huset med garaget, som grannen gjort (och har bygglov på) allt detta var dock 25 år sedan, så kanske saker och ting ändrats. Till saken hör att halva garaget skulle blir bostad, då det också fanns ett loft på garaget.
Arkitekten fullkomligt mosade förslaget och tyckte det var en dålig lösning och sa att det skulle bli ett avslag på ansökan, inga skäl mer än ett dåligt förslag.
Åkte hem och började diskutera en försäljning med familjen, då köpet en månad tidigare byggde på just denna ombyggnad.
Skam den som ger sig så ritningen ändrades, ihop byggnaden fanns kvar men garaget blev en bilplats och förråd, åter till byggnadsnämnden för ett förhandsbesked. Denna gång en ny arkitekt, denne begrundade planen och frågade varför jag inte gjorde ett bostadsrum istället för en garageplats och ett förråd,,,, vad har vi byggnadsnämnden till egentligen, förutom regler tycks godtycke råda.
Historien kunde ju slutat här men ett kort efterspel, det var ett enkelt bygglov, så priset var 2700 kr, men nu var huset plötsligt för högt.(till saken hör att det byggts nästa 70 st villor av samma typ i området) Min tillbyggnad gjorde inte huset högre, men troligtvis byggt men nån dispens, trodde arkitekten och när man söker nytt bygglov kostar det mer (5600) då huset avviker från planen. men sa jag, ni godkände ju detta en gång, planen har ändrats, var svaret, ändra tillbaka då, huset finns ju där redan, nja då får du betala ännu mer i planändringsavgift. Har vi i grunden råd med dessa tomtar??
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.