Status
Inte öppen för fler kommentarer.
SEB meddelar att de från och med idag höjer tremånadersräntan med 0,15 procentenheter.
Från 0,09 till 0,24, dvs en ökning med 166 %.

seb_hojer_boranta.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tidigare i år (i mars) meddelade SEBs banktjänstemän att de skulle sluta med upplåningsränta och påslag (något som de är ensamma om att ha i branschen) och i stället infoga sig i ledet och göra som alla andra banker, dvs erbjuda listräntor med rabatt. Men ganska snart därpå (i maj) så dementerade de att denna uppgift.

Det var ungefär som att de hade ångrat sig. Varför de ångrat sig vet vi inte riktigt, men sannolikt tjänar de stora pengar på att skapa förvirring bland bolånekunderna. Det är nämligen numera allmänt känt att de brukar ta för vana att sänka sina upplåningsräntor mellan sina räntejusteringar för att sedan öka de lite grand i samband med att alla bolån ska bindas om. Och det tjänar de sannolikt massor med pengar på.

Varför sänker de mellan räntejusteringstillfällena undrar du säkert? Jo, för att framstå som mer attraktiva och lättare få in nya kunder. Kunder som sedan ofta inte är lika mycket på hugget när deras "rabatt" förfallit efter två år.

Men naturligtvis har dagens höjning med något helt annat att göra. Denna gång säger de följande:
”Vi tar höjd för den verkliga kostnaden av vår långa och stabila upplåning och anpassar prissättningen till marknadsläget”, säger Mats Torstendahl, chef för Kontorsrörelsen.

Kolla SEBs upplåningsräntor https://www.byggahus.se/upplaningsranta
Fyll i din egen boränta https://www.byggahus.se/ekonomi/borantor/form
 
När räntorna är så låga så blir det väldigt missvisande att beskriva ändringar i procent istället för procentenheter. 166% känns liksom mycket otäckare än 0,15 procentenheter.
 
Men ökningen är också otäckt stor.
 
Men räntor som kunderna betalar, d.v.s. inklusive påslag, ökar ju knappast med 166%...
 
Nej, det är väl tur att det inte riktigt så illa. Tror mer SEB inser att de kan ta ut mer av sina kunder och då gör de det.
 
Det intressanta är väl att se vad kundernas ränta hamnar på efter detta och jämföra med övriga. Att SEB försöker skapa förvirring med sitt sätt att hantera räntan må vara sant men att som kund inte sätta sig in i fakta när man förhandlar om räntan på en av de största investeringarna man gör under sin livstid är minst sagt oansvarigt.
 
O
statistikens underbara värld!
Säger man 0,15 procentenheter istället för 166% så låter det inte alls så farligt....
 
J
SEB är smarta och otroligt giriga. Den lilla klick kunder som förhandlar om räntan kan nog ligga kvar på samma nivå som tidigare. Inget har förändrats. De tjänar fortfarande på att låna ut så mycket som möjligt i det här läget. De stora pengarna tar de nu hem på den stora massan som inte ser över lånen regelbundet.
 
Ni som tycker 0,15 procentenheter är en liten höjning kan ju fundera över att SEB tjänar runt en halv miljard på detta. Vem betalar det kalaset?
 
G
Min ränterabatt skulle precis förhandlas om. Resultatet blev att räntan steg från 1.00% till 1.77%! En ökning med 77%! Här snackar prishöjning! Och då har vi ett högre värderat hus och mer kapital än för två år sedan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.