Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Nässjö 2008-10-30

Öppet brev

Till
Assa AB
per e-mail till info@assa.se

Assa EVO – fallhakeregellås ger inget inbrottsskydd - en stor marknadsskandal.
Det är skandal när ett bolag som Assa tydligtvis gör allt för att mörka bristerna med deras lås Assa EVO med fallhakeregel om man inte tittar in på Assa´s hemsida. Det mest skrämmande är den nonchalans som man kan utläsa av deras hemsida att det är först när det börjar brännas under fötterna som man ger fullständig information på sin hemsida. Informationen ändrad 2008-10-29 kl.16.40!

Hade vi inte Internet och andra media samt pressens bevakning av omvärlden med program som bl.a. Uppdrag Granskning och konsumentprogrammet Plus så hade väl kunderna, oftast privatpersoner (villa- och stugägare) fått stå där utan försäkringsersättningar efter inbrott då inbrott inte kan bevisas/styrkas på grund av avsaknaden av tydliga brytmärken. På YouTube kan man se film med exakt hur man gör, vilket alla kan utföra med enkla och billiga verktyg. Kul va????

På nätforumet för villaägare och de som står inför byggnation ”Byggahus.com” har Assa EVO´s bristande funktioner och kvalitet varit en följetong under lång tid. Detta med säkerheten borde bli dödsstöten för denna låsserie.

Redan när låset kom kunde man konstatera att flera försvagningar hade gjorts jämfört med föregångaren Assa 2000 med rak kraftig kolv, men i övrigt samma funktion. Dessa lås fungerade utan problem. Till ”de nya” Assa EVO rekommenderas sedan tidigare att köpa borrskyddsplåt för att säkra upp låset!! Idag är kraftig kolv viktigt med batteridrivna vinkelslipar.

Idag måste undertecknad rekommendera antingen det ”gamla” Assa 2000 alternativt den ofta medlevererade standardlåskistan Assa 565 och att man kompletterar med ett 7-tillhållarlås som bortasäkring.

Hakregellåset Assa EVO, med sina klenare material, har bara två användningsområden jämfört med vanliga ”gamla” fallregellås Assa 2000. Det ena är vid dubbeldörrar, t.ex. garagedörrar/ stalldörrar, och det andra är när dörrkarmen inte infästs med tillräckliga stöd bakom slutbleck och gångjärn dvs. när man enkelt kan bända isär dörrkarm och dörrblad.

Brytskyddet, som Assa EVO-ägare kan rekvirera, som visas på Assa´s hemsida har vassa hörn ut mot låsanvändaren med skaderisker för rivmärken, sår med infektionsrisk etc. om dessa hörn inte är rundade. Om dessa lås sålts i USA med flera länder med ofta förekommande rättsprocesser vid personskador så kan detta brytskydd bli en Assa världsskandal och bli dess fall, bl.a. på börsen.

Det enda man kan säga är: Skandal! Men det var väl också en av de sista produktförändringarna den ”framgångsrika” tidigare Assachefen Carl-Henric Svanberg (numera Ericsson) var med om för att öka bolagets vinst.
Men på vems bekostnad? – Här har vi resultatet. Vad gör Assa för kunderna som vill byta lås till de gamla Assa 2000 (?), vilket borde bli ett konsumentkrav.

Med vänlig men ytterst besviken kundhälsning
Björn Eller
Byggnadsingenjör DME
f.d. Säkerhetssamordnare m.m. c.c.: Olika media
Nässjö
 
A
Den typ av brytskydd som Assa delar ut är något som låsfackhandel, försäkringsbolag, Stöldskyddsföreningen samt Polisens Grannsamverkan starkt avråder från. Eftersom de snarare kan underlätta för tjuven när han bryter upp dörren. Det har vi vetat om i minst trettio år!

Ett brytskydd värt namnet är mer än bara en liten metallbit.
Sådana brytskydd måste ofta specialtillverkas.

/Fackman
 
Utan den kunskap Du (Fackman) just nämnt så är det därför ytterligare en anledning till varför vi som konsumenter borde, om vi vill, få rätten att byta ut Assa EVO (2002 tidigare beteckning) mot Assa 2000. Assa 2000 har för mig fungerat helt perfekt och problemfritt och har dessutom en kraftigare låskolv, c:a 50% mer material i kolven, om inbrottsförsök görs med t.ex. batteridriven vinkelslip.
 
A
Hej!

Det gick inte att montera brytskyddet hos oss, låskolven tog i blecket så dörren ej gick att låsa.

Nu sitter i stället två nya tillhållarlås á 2000 kr.

Vilket rättskydd har vi konsumenter igentligen?

Vilket värde "Varumärket ASSA" har skaffat sig i.o.m. denna historia, kan nog de flesta förstå, tyvärr inte ASSA själva.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.