Hur gör man rent ekonomiskt om man köper en tomt med avsikt att bygga hus? Hur man än vänder och vrider på det så måste ju tomten betalas när man köper den samtidigt som det är ett bra tag till det kommer att stå ett hus på tomten. Man kan ju inte börja planera huset innan man vet vilken tomt man kommer att ställa huset på så det tar väl minst ett år innan huset kan vara på plats? Säg att man köper en tomt för 2,5 miljon och samtidigt har lån på sin nuvarande bostad för ungefär det samma, helt plötsligt ska man då fixa att betala av på 5 milj under ett år + så småningom, räkningarna för bygget av själva huset . Hur gör folk, finns det något sätt att lösa detta på eller är det att leva på vatten och bröd som gäller?
 
Det blir dyrt om man skall vara skyldig så mycket pengar så länge. Det är en av anledningarna till att så många köper tomten av husfabrikanten, det kortare tid man skall ligga ute med pengarna.

Att ha en egen buffert är ett måste, för det blir hiskliga kostnader när man börjar bygga, och skall ens ekonomi må bra sedan gör det inget om man puttat in en del själv.
 
mino skrev:
Säg att man köper en tomt för 2,5 miljon .. Hur gör folk, finns det något sätt att lösa detta på eller är det att leva på vatten och bröd som gäller?
Tja, svaret är nog att folk normalt sett inte köper en tomt för 2,5 miljoner. De som gör det löser det nog genom att ha gott om pengar eller höga inkomster.
 
Hemmakatten
Tar man ett lån på nya tomten kan man låta räntekostnaden belasta lånet, dvs. ungefär som ett byggkreditivibland fungerar. På så sätt undviker man dubbla kostnader, å andra sidan så blir ju lånekostnaden totalt sett något högre.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.