Kamprad skrev:
Blir alltid nyfiken när personer hävdar att konkurrensen mellan banker inte fungerar. På vilket sätt fungerar det inte? Banken är ju inte din vän utan ett vinstdrivande företag, precis som ditt egna företag. Ni har valt att ta lån för er fastighet frivilligt hoppas jag. Vad är det som gör bankerna så onda? Det blir ju äkta socialism att hävda något sådant. Att hela tiden lägga över ansvaret på andra för den situation man befinner sig i. Det är fortfarande frivilligt att låna pengar och det är ju också frivilligt för bankerna att diktera villkoren för respektives lån(inom de lagar som gäller för finansmarknaden). I all välmening.
Jag tror att det folk retar upp sig på är att staten, dvs svenska folket, tar smällen när banker har misskött sina affärer. När det sedan går bra så får vi inga pengar tillbaka utan man sitter och tar in övervinster.

Du kan ju få lite externa referenser så att du förstår vad jag menar. Vad jag kan se så är det inga socialister som hävdar att konkurrensen mellan banker inte fungerar.

http://www.expressen.se/nyheter/borg-till-nordeas-kunder-byt-bank/
http://www.dn.se/ekonomi/marknaden-fungerar-inte/
http://www.finanshistoria.n.nu/svenska-bankkrisen
 
stefancrs skrev:
Och den är exakt som er eller finns det anledning för bankerna att göra olika bedömningar? Olika belåningsgrad, inkomster, förmögenheter, typ av jobb, olika arbetsgivare (och mer än en) etc.

Vi egna företagare anses ju ofta vara en högre risk än vanliga anställda som sagt.

Givetvis vill banker ha kunder, generellt sett. Så det låter ju väldigt konstigt ifall de inte vill ha er som kund, då har ju något gått snett.
Jag tror den allra största betydelsen (så länge man uppfyller de grundläggande kraven) för vilken ränta man får av banken är hur bra förhandlare man är.

Samma vecka som vi bytte bank till SEB så gjorde en kompis till mig oxå det(samma kontor, tom samma bankman).
Hon är egenföretagare och hennes man var det oxå vid det tillfället.
Jag och min fru har båda anställning inom relativt välbetalda yrken där det i princip alltid finns arbete och har en betydligt bättre inkomst.
Vi har/hade lägre belåningsgrad men mycket större lån.
Mer sparande..
osv osv...
I princip alla grundläggande förhandlingsförutsättningar var till vår fördel...

Den stora skillnaden är att hon är en sån person som inte skulle tveka en sekund att börja pruta i kassan på ICA med 20 pers bakom sig i kön...

Hon lyckades ändå förhandla (tjata) till sig 0,5% påslag medans jag "bara" lyckades få ner den till 0,7%.
 
Tror precis som du. Vi har varit dåliga förhandlare.
 
Bara så jag inte missförstår: Vad menar ni med påslag? Jag har ränterabatt på listräntan.
 
SEB kör med påslag på deras (egenpåhittade) upplåningsränta medan de övriga bankerna kör med rabatt på deras listpris. Detta tillsammans med att alla banker har olika räntejusteringsdagar (och begrepp för räntejusteringsdagar, vissa banker kallar dem villkorsändringsdatum) gör det svårt för oss konsumenter att jämföra identiska tjänster med varandra. Rimligt vore att alla banker körde med rabatt eller alla banker körde med påslag och att alla banker justerade 3-månadersräntorna samma dag. Men icke sa Nicke, det skulle ju innebära att det blev lättare för oss kunder att jämföra varandras villkor och det har bankerna inget intresse av.
 
Det är väl på gång att transparensen ska öka något. Att det visas vad upplåningskostnaden för banken är. Samt vad den faktiska utlåningsräntan till kund är i snitt.

Det finns trots allt ett visst tryck mot bankbranschen som politiker och organisationer står för. Men varje enskild kund borde förhandla hårt.

Trots att omvärlden är skakig, konjunkturen är halvdan och vi haft ett lite stökigt politiskt läge så har bankerna gjort rekordvinster. Det är pengar som vi bara gett bort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.