Hemmakatten skrev:
7 km är väl ingenting. Vi har 33 km till vår bank. Bankräntor är svårt. Jag har tidigare haft jobb där jag hade mycket bankkontakter och var då betraktad som "bästa kund" med bra ränta. Sedan dess har vi väl haft halvbra ränta tills jag i våras blev lite halvförbannad och mejlade kontorschefen. Då hoppade räntan ner till 1,6% och idag ligger den på 1,4%.
Det var låg ränta. Får man fråga vilken bank?
 
Hemmakatten
Handelsbanken, vilket jag hade även tidigare, men andra kontor. En fördel med HB är att varje kontor är en självständig del till skillnad mot t.ex. Nordea som är mer toppstyrt. Vi har, till skillnad mot de flesta andra, helt rörlig ränta, dvs ingen 3-månaders. Uppenbarligen står det i vårt avtal (men har inte kollat).
 
G
Marlen Eskilsson skrev:
Det är så att vi vet att andra har bättre ränta än vi.
Och ni har full insikt i deras ekonomi? Det där med pengar och bostäder är ju en känslig fråga, dina vänner kanske har ett stort sparkapital som de vill hålla hemligt för omgivningen, eller föräldrar/syskon/vänner med stort kapital och som borgat för lånet.
 
G
Det är nog fel att hävda att konkurrensen mellan banker inte fungerar, dessutom skulle bankerna nog kunna hävda att konkurrenssituationen försvåras genom den föreslagna databasen.

Personligen förvånas jag lite stt man tror sig kunna få de bästa ränteavtalet med flera miljoner i lån (och möjligen också med en väldigt lång lånetid som är vanligt i Sverige). Risken är väsentlig för banken (och dörmed oss sndra), det försöker banken mitigera mha en rimlig ränta, ett förfarande som är helt i linje med att försöka hantera sen kritik som bankerna får av tex tilldynsmyndigheter.
 
Håller med föregående talare. Jag trodde tidigare att ju mer man vill låna, desto bättre kund tycker banken att man är, och desto bättre villkor kan man få. Men jag är inte så säker längre. Fick en liten tankeställare nu när vi la om bolånet. Vi har bara ca 1,3 miljoner i lån, belåningsgrad ca 45 % (förort till Stockholm). För vårt relativt lilla lån så "kostar" det ju inte så mycket för banken att tillmötesgå våra krav på ränterabatt. Hade vi däremot haft 3-4-5 miljoner i lån så hade ju effekten blivit mycket större av olika räntenivåer. Så en bra rabatt för oss är billigt för bankerna. Det gick också snabbt och lätt att få en knapp halvprocent i rabatt.
 
Intressant, vi funderar också på att byta bank o jag instämmer i det du skriver att man som förstagångshusägare står med mössan i handen och bara är glad att köpet o lånelöftet går igenom.
Nu när vi har bott i ett antal år och känner att vi tillhör den grupp som inte kommer till skott att förhandla så är de ju bra att få lite pepp. Jag har funderat på att gå med i Bolånegruppen (www.bolanegruppen.se - vet att de har förhandlat i Skåne än så länge) för att liksom slippa ta tag i den individuella förhandlingen i men ändå göra något...

Kanske ska sätta upp byta bank på shit-to-do listan för nästa vecka;)
 
Man måste ju inte in på marmorkontoret och visa upp varken sig själv eller handen med mössan. Definitivt inte som befintlig kund och knappt som ny presumtiv kund heller. Alla kontakter kan skötas över internet. Där kan man lätt få både lånelöfte och pruta när man ska lägga om lån.

Tyck inte synd om bankerna, utan fråga dig själv hur många tusenlappar du vill ge dem och varför!
 
K
"Banker som inte har kontor på orten har ingen lokalkännedom säger de. De kan inte värdera vår fastighet, utan erbjuder - om något alls - riktigt dåliga villkor."

JA, eller så är detta ett sundhetstecken från bankerna! Alla bör förstå att en värdeökning (en fiktiv värdeökning för er eftersom ni inte har gjort någon vinst på huset) av denna dignitet är helt från vettet.
 
G
De har såvitt jag kunnat se lägre ränta än övriga och de kräver inte att man flyttar nåt annat än sitt bolån. Känns ju smidigt att kunna ha kvar lönekonto mm och slippa uppdatera det överallt.
 
G
Intressant tanke. Tror dock att bankerna i allmänhet utgår från sin riskbedömning av dig som kund. Kan det vara så att ni båda är anställda i ert bolag och att banken då ser det som en större risk då hela hushållet är beroende av att det går bra för bolaget för sin försörjning?

Vi har nyligen köpt hus (i lomma) fick lånelöfte från samtliga banker vi var på (alla i Malmö där vi bodde då). Inga bekymmer med att de inte "kände till marknaden". Ränte och villkorsförhandlade med alla och kom under 1,5%. Fick dessutom renoveringslån o fick hus omvärderar och kom under 85% belåning. Så vi var ju inte så nöjda att vi tog första bästa lånet så tror inte din teori håller. I vart fall inte för oss.

Men lycka till med förhandlingen! :)
 
G
Lomma är en attraktiv kommun och en av Sveriges snabbast växande kommuner. Belåna fastigheter i Lomma är som regel inga problem och definitivt inte ur värderingssynpunkt!

Bor själv i Lomma och har precis fått en värdering gjord av SBAB på 5 minuter. Deras datavärdering hamnade i linje med den datavärdering den befintliga banken har (som inte heller finns i Lomma) och som stämmer väl i linje med de försäljningar som gjorts i området.
Förr skickade alltid bankerna ut en värderingsman om det fanns en osäkerhet kring värdet på fastigheten. Väldigt ovanligt idag i storstadsområdena då man gör datavärdering som utgår från de köp som gjorts i området tillsammans med taxvärde.
Sedan finns ju tex SHB, SEB, Swedbank på orten vilket gör att deras kontor i Malmö/Lund inte tar ert lån utan hänvisar till kontoret på orten. Spb Syd (Ystad) hade sannolikt inte heller tagit förfrågan om de inte skulle öppnat kontor på orten just för att det varit utanför deras område som lokal sparbank.

Att ni inte får samma räntenivå som vissa av era vänner beror mest sannolikt på att er ekonmi ser annorlunda ut än er vänners och att de varit duktiga förhandlare!
 
gäst skrev:
Och ni har full insikt i deras ekonomi? Det där med pengar och bostäder är ju en känslig fråga, dina vänner kanske har ett stort sparkapital som de vill hålla hemligt för omgivningen, eller föräldrar/syskon/vänner med stort kapital och som borgat för lånet.
Ja, full insikt.
 
Marlen Eskilsson skrev:
Ja, full insikt.
Och den är exakt som er eller finns det anledning för bankerna att göra olika bedömningar? Olika belåningsgrad, inkomster, förmögenheter, typ av jobb, olika arbetsgivare (och mer än en) etc.

Vi egna företagare anses ju ofta vara en högre risk än vanliga anställda som sagt.

Givetvis vill banker ha kunder, generellt sett. Så det låter ju väldigt konstigt ifall de inte vill ha er som kund, då har ju något gått snett.
 
K
Blir alltid nyfiken när personer hävdar att konkurrensen mellan banker inte fungerar. På vilket sätt fungerar det inte? Banken är ju inte din vän utan ett vinstdrivande företag, precis som ditt egna företag. Ni har valt att ta lån för er fastighet frivilligt hoppas jag. Vad är det som gör bankerna så onda? Det blir ju äkta socialism att hävda något sådant. Att hela tiden lägga över ansvaret på andra för den situation man befinner sig i. Det är fortfarande frivilligt att låna pengar och det är ju också frivilligt för bankerna att diktera villkoren för respektives lån(inom de lagar som gäller för finansmarknaden). I all välmening.
 
Ja kunden måste göra sin del av jobbet. Jämföra, ställa krav och välja bort. Klart bankerna tar ut vinst så länge det funkar, de är inga socialinrättningar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.