Riksdagen har just sagt ja till komplementhus!
Den som vill bygga ett komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter på sin tomt ska inte längre behöva bygglov. En- och tvåbostadshus ska kunna byggas till med högst 15 kvadratmeter och förses med högst två takkupor utan bygglov. Det ska också bli tillåtet att utan bygglov inreda enbostadshus med ytterligare en bostad. Detta gäller även om åtgärderna strider mot detaljplanen. Man måste dock fortfarande göra en bygganmälan till kommunen, utom för takkupor. Lagändringarna gäller från den 2 juli 2014.

Du kan läsa blogginlägget här: Riksdagen har sagt ja till komplementhus!
 
Så skönt!! äntligen lite liberalare byggregler. Nästa steg får vara att ta tag i detaljplaneprocessen. Sjukt irriterande att det finns 3 instanser att överklaga till:
Länsstyrelsen
Mark och Miljödomstolen
Mark och Miljööverdomstolen (kräver prövningstillstånd)

Detta gör alla detaljplaneprocesser till ofantligt tunga och segdragna processer, detta borde byggahus.se användare och ansvariga lobba för att föenkla tycker jag
 
T
Vad är det för fel på miljöpartister?
 
Hur kan man tycka att det här var ett bra förslag?

Skitkul när grannen smäller upp en komplementbyggnad som täcker havsutsikten i strid med detaljplan. Hade de velat göra om något så skulle de gjort bygglovsprocessen enklare och fixat en nationell site där man hanterar bygglov och kan se processen.

Detaljplaneprocessen fungerar också skräp då man väldigt ofta hamnar i situationer som inte kunde förutses så att vettiga saker är förbjudna och ovettiga saker tillåtna.

Många kommer att hamna i konstiga situationer när de gjort en komplementbyggnad och sedan vill göra något som faktiskt kräver bygglov.

Det här förslaget komplicerar och fördyrar mer än det underlättar.
 
Jättebra!
 
Jaha, med 3 lägenheter på en fastighet (bostadshus för 1-2 familjer, plus det nya Attefallshuset) så är det fritt fram för alla att bilda en bostadsrättsförening på varenda villatomt. Och en bostadsrättsförening får ha två bilplatser per lägenhet, dvs det kan bli sex bilar per fastighet. För att nu inte tala om att det kan bli ett stort behov av nya grövre avloppsledningar för att klara en massa nya bygglovsfria extrabostäder i villaområdena. Nej, särskilt genomtänkt är det inte, konstigt att inte fler vågade rösta emot.
 
Vänsterpartiet avstod ju från att rösta. Det röstade inte nej vad jag kan se.
 
Detta är väl ett steg i rätt riktning ifrån överstatligheten.

Visst att vissa grannar kan ta illa upp beroende på placering osv. Men det är ju likadant om man smäller upp en friggebod (som även den kan täcka havsutsikten).

Anser att man på sin egen tomt bör få göra som man vill inom rimliga gränser, Sålänge det inte strider mot detaljplanen.
 
Jättebra!

Med tanke på att man tillåts sätta en granmur PÅ tomtgränsen idag så är detta ingen förändring. Man har ju köpt sin tomt och borde få bebygga den tycker jag. 4.5 m från tomtgränsen gäller ju fortfarande.

Om man bor brevid en kommunal plätt kan de ju smocka upp ett höghus 5 m från gränsen. Så om man verkligen vill ha sjöutsikten bör man nog äga tomten hela vägen....
 
K
Vill gärna ha en extra lägenhet i huset vi ska bygga, men detta är inte tillåtet enligt detaljplan. Innebär detta att man måste bygga som om man ska bo där själv och sedan inreda en lägenhet när det är slutgodkänt? Eller gäller de nya reglerna endast för redan bebyggda fastigheter?

Kan kommunen komma runt de nya reglerna när de skriver en ny detaljplan på något sätt?
 
Kanon bra att det gick igenom :)
 
Toppen,minskar byråkratin,sen finns det alltid hen som klagar för klagandet skull
och den Svenska avundsjukan,som är världsbekant
 
"Det ska också bli tillåtet att utan bygglov inreda enbostadshus med ytterligare en bostad."

Innebär detta att om detaljplanen säger max 250 kvm och 2 lägenheter där den ena får vara högst 50 kvm att man kan köra över och köra 2 lägenheter på 125 kvm styck??

Har stört mig på just ovan typ av begränsningar.
 
Varför skall Bygglov vara så DYRT och krångligt? Borde man inte kunna få besked GRATIS, om det är lönt att gå vidare? Och bygglov GRATIS. Borde tas från skattekassan. För privatpersoner och vanliga villatomter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.