I Lissabon lär alla just nu snacka om den här minst sagt gröna byggnaden. Arkitekterna Luís Rebelo de Andrade, Tiago Rebelo de Andrade och Manuel Cachão Tojal har anlagt en 100 kvadratmeter stor vertikal trädgård. Den gröna fasaden består av 4500 Medelhavs- och iberiska växtarter som kräver väldigt lite bevattning för att överleva. Den ska dofta underbart, samtidigt som den isolerar och renar luften.

Du kan läsa blogginlägget här: Grön byggnad i Portugal kanske bra, men vacker?
 
Snyggare iofs. än de svenska arkitekternas BO-80 stil men fortfarande ordentligt fult. Arkitekter och bibliotekarier utbildas i stort överskott och har svårt att få jobb. Väntar mig därför att svenska arkitkter kontrar med något ändå värre.
Ha växterna på väggen kan vara praktiskt Lite underhåll och tar ingen plats.
Är det dessutom plankväggar med eländig linoljefärg eller latexfärg skyddar exempelvis vildvin färgen mot sol och fukt.
Visst borde det gå att pigga upp många trista villor och radhuslängor med vildvin men stora hus som det på bilden ser väl bara konstigt ut.
 
D
Huset är ju fantastiskt! Men så är ja ju arkitekt också...
Det är bra med alla former av växter på hus som kompensation för alla andra hårdgjorda ytor kring byggnaden, eftersom dagvattnet ständigt är ett problem. Dagvattnet fördröjs och renas med de gröna ytorna.
Men sen lär det ju kyla huset under sommarhalvåret och det är väl skitbra i ett land som Portugal! Den mesta energin gårju annars åt att kyla husen med i nästan hela världen.
Fetplus från mej!
 
Brukar inte tycka om moderna byggnader, men detta är onekligen tilltalande!
 
Man vill ju inte vara negativ, men det känns lite konstruerat.
Klängväxter är mer motiverat att ha på fasad, eller är detta växter som normalt växer vertikalt? Växter på tak känns mindre konstruerat.

Men liknelsen med skägg är bra. Skägg är modernt nu. Sedan är det ju befriande att se inslag av lite humor i arkitektur. Jag tycker att huset har humor. Det finns det alldeles för lite av i dagens arkitektur!

Niklas E
http://nybyggaranda.se/
 
Växtväggen är jätte-, jättefin! Men husmodellen i övrigt är lite trist. En lite mer organisk, böljande formgivning i övrigt skulle funkat bättre till.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.