Den 2 maj 2011 fick vi en ny plan- och bygglag (PBL), där en av nyheterna var att man får inte flytta in i sitt nybyggda hus förrän man erhållit slutbevis för bygget. Tidigare var det inte reglerat.

Du kan läsa blogginlägget här: Därför är det viktigt att inte flytta in innan slutbevis
 
Vi köpte ett begagnat hus i början av 2000 talet. Efter ca 5 år insåg vi av slump att slutbevis aldrig utfärdats. Vi köpte huset begagnat och en annan familj hade bott i huset 3 år. När vi insåg att slutbevis saknades blev det brådis och vi lyckades få ett 8 år efter att huset var klart. Det var en totalentreprenad av myresjöhus, byggt av skanska med KA, besiktning o allt. Ändå var det ingen som upmärksammat detta.
 
Mikael_L
Kvar finns massor av oavslutade bygglov i kommunens arkiv. Vissa av husen kan dessutom innebära livsfara om inte tex. elen utförts på ett rätt sätt, konstruktionsberäkningar har inte gjorts eller räcken saknas. Därför har myndigheterna med den nya lagstiftningen valt att ge kommunerna möjlighet att sätta stora viten på om man tar byggnader ibruk i förtid samt att man "tvingar" ut inspektörerna för att se med egna ögon om byggnaderna uppfyller kraven.
I teorin låter det ju OK.
Men vem kontrollerar att husägare sätter tillbaka doslock och strömbrytare efter omtapetsering, vem kontrollerar att husägare i oförstånd eller på eget bevåg inte har tagit upp öppningar i bärande delar, vem kontrollerar att husägaren har satt tillbaka räcken efter ommålningen eller att det var tvunget att tas bort för att få upp den stora soffan.

Nä, det där är en ren pappersprodukt med noll effekt i verkligheten.

Om vi inte inför årlig kontrollbesiktning av hus, eller varför inte månatlig?, så kommer man inte åt något i realiteten.

När slutade vi helt lita på att människor har en egen hjärna och är förmögna att fatta egna beslut?
 
À propos Mikael_L's
När slutade vi helt lita på att människor har en egen hjärna och är förmögna att fatta egna beslut?
Med referens till bilden som illustrerar den här artikeln känns det väl tryggt att en utbildad person kollar att den elektriska badrumsfläkten fungerar.

Det hade jag ju aldrig kunnat klura ut själv.
 
Har precis byggt hus. Som tur va hade byggde ja enligt gamla PBL annars hade jag med fått böter då vi flyttat in innan slutbesikning. Anledningen till det i första hand va att dom hade inte tid att komma och besikta när huset var klart. Sen hade jag faktiskt inte en aning om att man inte fick flytta in i sitt eget hus utan detta bevis.. Ser man på alla begagnade hus så tror ja att många utav dessa inte skulle bli godkända att bo..
 
Vitsen med slutbevis (vilket inte skiljer sig egentligen från tidigare) är att man inte skall ta en byggnad (eller tillbyggnad) i bruk förrän man har bevisat att den uppfyller samhällskraven. Viktigast är att byggnaden inte är rent farlig att vistas i, dvs att konstruktionen är stabil och inte rasar ner i huvudet på någon, elen är utförd av behörig elekriker samt provad och godkänd, räcken och annan säkerhetsutrustning finns på plats men också att den inte är hälsofarlig på sikt genom att bevisa att våtrummen är professionellt gjorda så att inga mögelskador uppstår, att ventilationen fungerar så att inomhusluften inte blir hälsovådlig etc.

Borde inte detta göras under byggtiden eller hur ser man att man byggt på rätt sätt när huset är färdigt?
 
T
Lita inte på ett muntligt ok från kommunens tjänsteman! Han/hon skall absolut ge skriftligt på att det är ok att flytta in innan slutbeviset finns framme. Det räcker med en enkel lapp som undertecknas på plats!
 
Hempularen,
intressant länk!

Men historien slutar inte där.
Till all lycka fortsatte denna märkliga historia med att sanktionsavgiften avskrevs.
http://nyttochviktigt.byggutbildarna.com/2012/09/tvamiljonerssanktionen-som-forsvann/

Sista meningen i länken:
"Så för KA:s del får man väl säga att slutet ändå blev gott, trots panikångest i ett halvår."

Däremellan finns beskrivningen över orsaken till de två miljonerna.
Ett avloppsrör hade flyttats två dm i källaren:
http://nyttochviktigt.byggutbildarna.com/2012/07/stambytet-fortsattning/#more-949
 
G
För detta första så heter det inte slutbevis längre utan slutbesked. I den äldre plan och bygglagen så utfärdade man slutbevis nu med ny Plan och bygglag har man ändrat det till slutbesked. Vad mer är fel i artikel kan man undra?

Sedan skrev någon att det var tur att han inte byggde under ny pbl för han visste inte att man inte fick flytta in. Om han skulle byggt under ny pbl så skulle han få reda på i god tid att han inte fick flytta in innan slutbesked har utfärdas. Dock så kan man ju ansöka om intermistiskt slutbesked som gör att du kan flytta in tidigare ifall allt inte är klart. Kommuner brukar inte vara omöjliga med detta.
 
  • Gilla
Tiger06
  • Laddar…
Flyttade in i vårt nybyggda slutbesiktade ( sep 2009 ) hus för 3 år sedan, detta vissade sig dock inte vara värt mkt då vi kort efter det gjorde en särskild besiktning som vissade att huset var ett riktigt fuskbygga, byggt utan någon kontrol kunskaper behörigheter eller annat som kan vara bra att ha när man bygger hus ( har skrivit mkt om vårt hus här ) .... vi har ju alltså inte fått något slutbevis av kommunen, kommer kanske inte få ut något då t.ex. dom kontroler KA ska göra aldrig blev gjorda, dom är ju svåra att göra i efterskott.

Så hur byggfels -försäkringsbolaget än gör inför den "sista" besiktningen så kommer det saknas papper, hur många extra garantier dom än ger oss ...
så kan kommunen vägra skriva slubevis, vad händer då med vårt hus ?
 
Vi får hoppas att detta är något som på sikt försvinner eller fungerar bättre....som det är nu så blir det naturligtvis färre som bygger ett nytt hus pga allt för krångliga regler och höga kostnader...för att inte tala om bygglovs hanteringen.....
Själv kommer jag inte bygga något mer hus nu pga detta...även om jag skulle vilja.....
 
Mikael_L
Du bygger ju inga hus, du bygger ju "bara" om ... :p

Du gör ju t.o.m två st hus till ett, och förvärrar därmed bostadbristen. :D
 
Jag vill bygga ett till innan jag blir 50...får hoppas att detta galenskap inte finns kvar då....:D
 
Mikael_L
Man måste välja rätt politiker ...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.