Var slänger du dina lågenergilampor?
När en lågenergilampa går sönder är risken att du får i dig kvicksilver så stor att Kemikalieinspektionen rekommenderar att du utrymmer rummet.
Svenska Dagbladet har granskat vårt sopmönster och hittat att 200 000 lågenergilampor hamnar i glasreturen, istället för att tas om hand på ett säkert sätt. Så miljövänliga var lågenergilamporna ...

Du kan läsa blogginlägget här: Så miljövänliga var lågenergilamporna
 
harry73
Man ska bara utrymma ett rum om en varm lampa har gått sönder (= glaset är krossad och du behöver sopa upp glaskrosset) Annars räcker det med att sopa upp krosset och lägga med lampan i en plastpåse, och lägga vid farligt avfall.

Sen finns det låga kvikhalter i en lågenergilampa och kommer största kvikutsläppen från kolkraftverk. Genom att minska elförbrukningen minskar behovetav kolkraftverk, som minskar kvikutsläppet. Denna positiva effekten av lågenergilampor är större en de negative effekter pga att de ibland slängs på fel sätt.
 
Väldigt lite av Sveriges el behöver komma från kol.
 
harry73
Jag fick höra häromdagen att det finns en hel värld utanför Sveriges gränser och att vi även exporterar en del el ditt. Så all vatten, vind och kärnkraftsel som vi sparar med våra lågenergilampor kan exporteras ditt och leder till lägre utsläpp där.
 
Edit: Dubbelpost borttagen...
 
Visst, och för att vi exporterar den så får vi dyrare el. Låt dem bygga sina egna kärkraftverk.
 
harry73
Visst för så i efterhand är vi jätteglad för varje kWh som kärnkraftverket i Tjernobil producerade. Tänk att vi hade behövd exportera den elen och fått ett högre elpris.

Men om vi exporterar elen är det viktig att vinsten hamnar hos staten, så att vi kan behålla vår välfärd.

Gör som Norge med sin oljetillgånger och skapa en vattenkraftfond
 
Jag ser inget problem i att Tjenrobyl producerade el. Problemet är väl snarare att de slutade producera.
 
harry73
Men i efterhand borde även du tycka att det hade varit bättre om det aldrig hade funnits ett kärnkraftsverk där
 
Ärligt talat, nej. Man kan alltid vara efterklok och säga att just den anläggningen var dålig (även om det i detta fall var ett handhavandefel), men verkligheten är att man inte i förväg vet om och var det kommer att gå fel, så man får helt enkelt chansa.

Hur man än vänder och vrider på det så är kärnkraft i särklass den säkraste energikällan per kWh. Risken är mindre än nyttan, och vi har inget bättre alternativ.

http://nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by-energy-source.html
 
G
Hej Harry! Du tror uppenbarligen att lågenergilamporna kommer att sänka energiförbrukningen och man kan ju hoppas att Du har rätt. Själv tror jag inte det; dagens bilar drar mycket mindre bensin än t ex en T-Ford gjorde och ändå gör vi av med mer bensin helt enkelt för att vi har råd att köra mer. Jag tror på samma sätt att vi nu kommer att ha mer ljus. (Det finns massor av liknande exempel på hur vinsterna med en effektivare process används till att konsumera mer, fenomenet är känt som Jevsons paradox!) Nu blir det inte bara billigare att låta lampan lysa, det blir också bättre eftersom det tar flera minuter innan den kommer upp i full ljusstyrka, för att få ljust undviker man att släcka och nu kostar det mindre att inte göra det. Alltså blir resultatet bara mer kvicksilver och högre vinster för lampproducenterna. Det man kunde gjort är att höja priset genom elskatter; då hade vi sparat utan kvicksilver!

Åke
 
harry73
Hej Åke! Egentligen tror jag att Peak Oil kommer att göra att oljan och därmed bensin kommr att bli MYCKET dyrare i framtiden. Det kommer även att påverka elpriserna. Sen tror jag att använda alla kolreserver kommer att skapa otroliga miljöproblem och kärnkraftsverk är rena lotteri med döden och stor miljöpåverkan som huvudpris (risken att vinna är liten men huvudpriset kommer att falla på någon i alla fall)
Endaste väg till framgång är därför energibesparing.

Energipriset kommer at stiga avsevärt i alla fall och därför kommer Jevsons paradox inte att gälla fullt ut.
Helst skulle jag ser att staten höjer energiskatt i alla fall och använda pengar till utveckling och utbyggnad av olika typer av miljöneutral elproduktion. Det skulle förbereda oss på högre elpriser i framtiden och ser till att pengarna stannar i landet och inte hamnar hos några olje och elbaronner som tjänar stora pengar på de sista droppar olja.

Men visst skulle det vara kul med ett vattenkraftverk på tomten och vara oberoende redan nu :)
 
Utrymma rummet? Och sen då? Ringa 112 och säga att man har tappat lampan? Låter som ett genidrag av en miljönisse med för lång slips.
 
Lysrörslamporna är en miljökatastrof. Köp LED-lampor istället !
 
Energibesparingen med LE-lampor är delvis en myt. I vårt kalla land har vi stor nytta av den spillvärme som glödlampor producerar, till skillnad från t.ex. Spanien.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.