Passivhusen i Ellös på Orust byggdes av Skanska för två år sedan. De boende rapporterade ganska snart till byggherren om problem med temperaturregleringen. De superisolerade husen var kokheta på sommaren. På vintern var de ouppvärmda golven iskalla.
Skanska uppger att de tillsatte en utredning så fort man fick rapporter om problemen, men fortfarande idag efter två år har utredningen inte kunnat presentera ett resultat. Man vet inte varför temperaturen inte går att reglera i det superisolerade huset utan värmesystem.

Du kan läsa blogginlägget här: Passivhus kokheta och iskalla
 
Komforten i ett hus bygger traditionellt på att man alltid ha ett visst energiunderskott som kompenseras av uppvärmningen. Under 1900-talet gjorde kylteknikens framsteg att man med värmepumpar kunde föra bort energiöverskott. Detta tillät större fönster och bättre isolering utan att det blev outhärdligt varmt på sommaren.

Isolerar man ett hus så kraftigt som ett passivhus får man antingen acceptera lägre komfort, bygga med mindre fönsterytor och ytterst genomtänkt arkitektur eller installera att avancerat system för att styra temperaturen i husets olika delar.
 
G
Man tillför energi i form av t.ex. köksutrustning och belysning.Lite mindre än för genomsnittshuset men elspis,kyl och frys värmer upp hustet lika bra som ett element. Även på sommaren och då gäller att man har bra ventilation..
 
G
Skanskas lösning på problemet var att öka möjlig tillförd effekt till 1600 Watt.
Detta betyder att en lägenhet på 80 m2, nu kan ha en tillförd effekt på 20w/m2.
Ett passivhus ska ha högst 12w/m2 i förbrukning. Fantastiskt!
Vilket jättefiasko. Det är klart man tystar de, som har tyckt det varit kallt.
 
G
Boverket säger att husen ska energideklareras, Länsrätten i Göteborg lämnade avslag på begäran, efter det att Orust kommun också avslagit begäran.
Boverket och Länsrätten tolkar lagen olika.
 
B
Vi bodde i gavelhuset på bilden. Det var en lättnad, att dels komma ur Skanskas grepp och nästan ännu större, att komma ur föreningen, där rådde proletariatets diktatur.
Fy fan, det var det värsta jag varit med om. En sådan samling ja-sägare och dumskallar på ett ställe.
 
B
Jaha, det är 9 år sedan...........
Bodde på gaveln..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.