För två jular sedan satte jag mig vid matbordet för att öppna mina julklappar och på bordet stod det tända lyktor. Pappret råkade komma för nära ljusen och plötsligt slog en stor brandlåga upp. Jag lyckades släcka och kommer undan med ett hål i duken och en smärre chock.

Du kan läsa blogginlägget här: Dagens brandtips: Släck elden
 
Och Marlene, inga ljusstakar med fnösketorr vitmossa i som på bilden!
Och flytta undan halmbocken lite för säkerhets skull.

God och säker Jul önskar KnockonWood!
 
Några saker till att tänka på:

* Om ett rum börjar brinna och man inte kan släcka det, stäng dörren. En stängd dörr håller ganska länge, och kan göra skillnad mellan ett förstört rum och ett förstört hus.
* Att krypa under röken är inte bullshit. Det handlar inte bara om att kunna se och andas, det är en enorm temperaturskillnad. Sticker man upp huvudet så har man brännskador direkt, skulle man kippa efter andan där så drar man ner het luft i lungorna och får dem sönderbrända. Det är också så att branden går längs taket, så man har ganska gott om tid på sig om man kryper. Så, stay low! Tro inte att du kan springa genom röken för att du kan hålla andan!
* Bor du i hyreshus och det är rök i trappuppgången, stanna lugnt kvar i lägenheten. Den håller 30-60 minuter, även om det brinner runtom, och tills dess har brankåren fått ut dig.
* Ha släckare och vet hur man använder dem. Alla moderna släckare kan användas på el, så känn dig inte hämmad. Ha släckarna där du är mest och där brandrisken är störst, dvs i sovrummet, köket och hallen.
* Ingen har någonsin blivit innebränd för att de haft en brandvarnare för mycket. Helst en i varje rum!
* Strunta i brandfilt i köket. Alla brandsläckare kan användas på folk, och det går fortare än att få ner en brinnande person på golvet, krångla fram brandfilt, få den över en sprattlande person och sedan klappa ut elden.
* Vill du minimera risken för skador till följd av brandsläckare, välj skum (som i princip är såpvatten) eller kolsyresläckare (som ångar bort efter användning och inte skadar alls). Pulver är värst, och kommer att kräva renovering av hela rummet, kanske angränsande rum. Pulver har fördelen att man inte behöver sikta, men skum har bra kastlängd, så kan man bara sikta så är den minst lika bra. Kolsyresläckare kräver att man går lite närmare, och är därför bäst för småbränder, tex i köket eller verkstaden, där man märker en brand direkt.
* Branden är mörk. Röken gör att sikten är i princip noll. En bra ficklampa i sovrummet kan därför vara bra. Skaffa en stor MagLite, den duger att klubba inbrottslingar med också.
* Se till att barnen vet hur vad de ska göra om det börjar brinna. Räkna inte med att ni hinner ta er till dem innan de gjort något dumt (som tex att inte ducka under röken, eller att gömma sig i garderoben).
* Har ni husdjur, se till att ni har stängt så att de bara kan vara i ett rum på natten, så slipper ni leta efter dem i hela huset om det brinner.
* Var inte rädd för att slå ut fönster för att komma ut. Elden får syre ändå, det är bara i Hollywood det är ett problem.
* Hör med det lokala brandförsvaret om de anordnar utbildningar/visningar för allmänheten. Det är väldigt nyttigt.
* Spisar har idag ett barnlås för reglagen. Använd det, även om ni inte har barn. Man kan stöta till reglagen utan att märka det. Lagra dessutom aldrig saker på spisen (pizzakartonger, plastbyttor...).

KnockOnWood: Är det inte tradition att halmbockar ska brinna???
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.