En forumgud hos oss, klaskarlsson, sniffade upp den här informationen:
"I den nya Plan- och Bygglagen som riksdagen röstade igenom för några veckor sedan genomförs nu vissa lättnader när det gäller kravet på byggfelsförsäkring, viktigaste förändringen är att byggfelsförsäkring inte längre behöver tecknas av självbyggare." Texten kommer från riksdagsmannen Jan Ericsons blogg.

Du kan läsa blogginlägget här: Krav på försäkring slopas?
 
Hej!

Ni har helt rätt. Så gott som alla remissinstanser, till och med AB Bostadsgaranti ställde sig positiva till detta! (Garbos svar är mer oklart, de var positiva till att självbyggen inte skulle ha skydd men det står inte uttryckligen att de inte vill ha pengarna.)

Här är propositionstexten, med den lagtexten först och remissvaren sedan:

"25 Ändring i lagen om byggfelsförsäkring
Regeringens förslag: En byggfelsförsäkring ska finnas vid en nybyggnad eller ombyggnad, om byggnaden helt eller till övervägande
del är avsedd att användas som bostad för permanent bruk.
I fråga om en- eller tvåbostadshus (småhus) ska en byggfelsförsäkring
finnas vid en nybyggnad och tillbyggnad eller en åtgärd som är
anmälningspliktig om det finns behov av en sådan försäkring. En
byggfelsförsäkring behövs inte för åtgärder som inte kräver bygglov
eller åtgärder som utförs av byggherren i egenskap av konsument av
huset.

Ett färdigställandeskydd ska finnas i fråga om småhus vid en nybyggnad, en tillbyggnad eller en åtgärd som är anmälningspliktig om det finns behov av ett sådant skydd. Ett färdigställandeskydd behövs inte för åtgärder som inte kräver bygglov. "


Byggprocessutredningens förslag överensstämmer med regeringens.
Utredningen föreslog att kravet på byggfelsförsäkring skulle slopas för
arbeten som utförs av byggherren själv eller byggherrens anställda.
Remissinstanserna: En övervägande majoritet av remissinstanserna är
positiva till Byggprocessutredningens förslag att undanta s.k. självbyggare från kravet på byggfelsförsäkring. Ett antal remissinstanser anser dessutom att försäkringssystemets utformning bör ses över och att lagen om byggfelsförsäkring bör avskaffas. Konsumentverket har anfört att ett slopande av försäkringskravet bör ske snarast då nyttan av en byggfelsförsäkring för en självbyggare är försumbar. Linköpings kommun har anfört att lagen bör ses över i större utsträckning, att förslaget medför kvarstående tolkningsproblem om ansvarförhållandet om att teckna försäkring. Karlstads kommun delar utredningens slutsats att byggförsäkringsskyddet kan slopas för den renodlade självbyggaren och har anfört att byggnadsnämnderna kan hamna i svåra beslutssituationer när det handlar om gränsdragningar och bedömningar av behovet av byggfelsförsäkring.

AB Bostadsgaranti har anfört att det undantag som utredningen föreslår bör gälla i de fall där byggherren själv, utan anlitande av näringsidkare, uppför småhuset, men även i de fall när byggherren anlitar näringsidkare i begränsad omfattning. Byggherrarna Sverige AB har inga invändningarmot att byggfelsförsäkring inte längre ska behövas för arbeten som utförs av byggherren själv eller av byggherrens anställda samt har anfört att lagen om byggfelsförsäkring bör avskaffas och ersättas med ett insolvensskydd för enskilda bostadskonsumenter. GAR-BO Försäkring AB har anfört att lagen om byggfelsförsäkring undantar beställarens egna arbeten från försäkringsskyddet och att det enda logiska är att det förblir så. "
 
Där var det, tackar! Garbo skulle nog även fortsättningsvis vilja håva in självbyggarnas pengar ...
 
Oj, goda nyheter.
Jag brottas med en seeeg process att få in avtal från mina byggare (05-or). Jag och min man står som byggherrar och vi har ordnat hela huset genom att anlita hantverkare och eget jobb.
När börjar detta gälla?
Gäller det för "färdiga" hus som inte besiktigats än?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.