Vi förväntar oss att havsnivån kommer att höjas på grund av klimatförändringarna. Därför har Länsstyrelsen utarbetat en rekommendation om att hus ska byggas som lägst 3,25 meter över havsnivån. Men väldigt många befintliga hus ligger redan uppbyggda på en lägre nivå.

Du kan läsa blogginlägget här: Bygg lägst 3,25 meter över havsnivån
 
G
Men nybygge på gång en meter upp och 5 bort från saltsjön hajjar man ju till på sånt där. Men knepet är såklart att ha en gjuten barriär i tankarna och en förberedd pumpgrop i källaren. Sen kan vattnet komma när det vill :) Man lär ju ha tid att egera dock innan isarna smälter...
 
Ja, på något sätt ska man nog förbereda sig. Kräver ditt stadsbyggnadskontor att du sätter upp en gjuten barriär och gör en pumpgrop? Var det helt Ok annars att bygga så nära vattnet? Nu blir jag nyfiken.
 
G
Nej, byggnadsnämnden hade inte några synpunkter alls. Länstyrelsen endast strandskydd på 300 m men det går ju att få dispans. På tomten som skapades stod det en liten stuga och där har det stått just en liten stuga sedan "urminnes" tider så det blev OK efter lite utmattningsteknik :) Pumpgropen kommer att betjäna nedervåningen av huset bara för avlopp och någon barriär tror jag vi klarar oss från att realisera i framtiden. Man behöver ju som tur var inte tro på alla domedagsframtidsvarianter så just den saken kan man ju sova gott om natten för. Finns ju värre saker som räntor, fastighetsskatt och energideklarationer att ta ställning...

Å huset lär ju bli klart lagom tills all den där isen smält som skall höja vattnet ändå, om det nu fortskrider med samma takt... Idag en liten bit tak dock att stå under!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.