Hej,

Vi bor i en nybyggd smålandsvillan. Från diverse rum har de dragit el till elcentratlen i mjuka pvc rör. Det finns titthål (vita cirklar) til el dragningar lite här o var.

Nu vill vi ha ett bubbelbad i badrummet och behöver således dra in en ledning på egen säkring. Det finns massor av outnyttjade säkringar i säkrinskåp 8automatsäkringar). MEN hur görs detta? Måste det finnas plats i ett mjuk pvc rör att dra nya ledningar, och drar man igenom nya mha gamla, dvs koppla samman 2 trådar med med en gammal, dra till el central och sen dra tillbax ´den gamla med en tråd....eller?

Hur gör man om det inte finns utrymme i pvc rören? Är detta troligt? Badrummet har el-golvvärme och belysning, thats it.

Tavcksam för lit einfo. Vi skall ta hit en elektriker men vill ha lite allmän koll innan han kommer på hur man kan göra, eller ska.
 
Det går att koppla bubbelbadet på belysningen om det inte är för mycket på den säkringen redan, Att dra egen ström KRÄVER ett eget rör eller utanpåliggande kabel från elcentralen.

Finns det öppningar i väggen? så kan det gå att pilla in rör eller VP slang i väggarna.

Visst håller ni på med att inreda övervåning? då går det att lägga rör/slang i mellanbjälklaget.

Alla sätt är bra utom de dåliga.

Prototypen
 
Hej Åsa
Ska ni också inreda ovanvåningen? Vi håller på att inreda ovanvåningen i vårt västervik och har precis beställt bubblet. Lyxigt, tycker vi. Det finns ett rör som drar upp all el på ovanvåningen och sedan lägger elektrikern allt i en slinga kring ovanvåningen. Om jag förstod vår elektriker rätt ;)?
 
Hej,

Många badrumsprojekt på G. Vi har köp ett SMV från 2003 och det första vi upptäckte, ca 6 mån efter inflytt ,var en vattenskada på nedre plan. Det är där vi skall ha in bubbel nu - därav el-frågan.

enligt HAFA måste badkares dras på separat säkring. Då går det väl inte att koppla det till belydning? Eller?

Vi håller äver på med badrum på övre plan. Allt annat är färdigbyggt däruppe, dvs alla golv är lagda etc etc, bara badrum kvar.....
 
vad är det för modell på bubbelkaret, har du någon länk till sida?
 
åhh, då är ni i det ovanvåningsläget vi hoppas vara i om 4 -5 veckor, längtar ...
tråkigt med vattenskadan, har smålandsvillan något ansvar och har de tagit det??
 
fialottabus skrev:
åhh, då är ni i det ovanvåningsläget vi hoppas vara i om 4 -5 veckor, längtar ...
tråkigt med vattenskadan, har smålandsvillan något ansvar och har de tagit det??
Nej, Förra ägarna kaklade badrummet med hjälp av annan entreprenör så SMV är inte involverade alls.
 
Vänta in eletrikern. Det finns lite olika möjligheter beroende på hur det ser ut hos er.
Man behöver tex inte använda VP eller flexrör. Det finns kablar som är godkända att dra i vägg utan rördragning. Kommer man åt uppefrån vind så kan man lägga sådan kabel efterhand i vägg och bara borra in renoveringsdosor eller lägga dosor utanpåliggande.
 
Sedan är jag lite osäker men jag har för mig att vid speciella omständigheter är det tillåtet att lägga två faser i samma rör.
 
Intressant.

Unra utifall det finns oanvända rör i väggarna . Det borde de väl bygga in i nya hus? eller?
 
Beroende på om badkaret har elvärmare och hur stark den är borde det gå att köra på ledningen till lamporna. Det är inte säkert att elektrikern kräver att den sitter på en egen säkring, däremot måste karet kopplas på en säkerhetsbrytare och för er egen skull vill är jordfelsbrytaren ett måste. Det finns förmodligen redan i centralen.
 
900 W kräver den, det kanske borde gpå på belyningselen?
 
Linnex.
Det är väl inte tillåtet att blanda lös kabel i väggar med inst. med rör/slang o tråd.
 
Att blanda slang och kabel må vara osagt, skillnaden i utförande (krångligheten) är minimal men med slang/rör så är installationen framtidssäker.

900W borde gå att koppla på belysningen, red ut varför leverantören angav att det skulle vara egen säkring, kan vara av ren slentrian. Karleverantören behöver ju inte dra fram el hos Åsa.

Prototypen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.