Vi har rivit upp ett traditionellt bjälklag med sågspån från 1800 talet, det är med ett undantag torrt och felfritt trots väldigt grunt avstånd till mark. Det handlar om bostadsutrymmen och det är förbättring av isoleringen som är på gång.
Men på delar av bjälklaget utgör trossbotten även tak till ett källarutrymme, ett utrymme som i princip är en jordkällare av kallmurad sten dock utan något stentak som då istället består av panel spikad direkt på trossbotten. Givetvis så är den delen av trossbotten fuktskadad och murken.

Jag gissar att denna källare kom till på 70 talet och att skadorna är minst 10 åriga om inte mer så befintlig konstruktion är inte ok och en risk för större problem på sikt. Så att bara byta ut skadat kommer inte på fråga det gäller att göra om och göra rätt.

Frågan är hur gör man detta på bästa sätt och samtidigt behåller källaren?
 
Borde inte tricket där vara att inte släppa in fukt i källardelen, dvs isolera, dränera och fuktsäkra den utvändigt.
Det kanske blir ett stort jobb då, så frågan är om ventilation/fuktvakt i den delen kan hjälpa.
 
U
klaskarlsson klaskarlsson skrev:
Borde inte tricket där vara att inte släppa in fukt i källardelen, dvs isolera, dränera och fuktsäkra den utvändigt.
Det kanske blir ett stort jobb då, så frågan är om ventilation/fuktvakt i den delen kan hjälpa.
I dessa gamla hus är det sällan ett alternativ. Huset står ofta på en torpagrund sen är källaren utgrävd innanför denna torpagrund. Gräver man upp runt källarväggarna så är risken stor att man underminerar marken för husgrunden.

Men du har helt rätt att problemet med röta är fukt så det gäller att hantera fukten snarare än att bygga det fuktsäkert.

Är torpagrunden dränerad och har du lutning bort från huset? Hur ser det ut med stuprör? Leda bort så mycket dagvatten som det bara går kommer hjälpa.

Ovanstående plus avfuktare i källare skulle hjälpa sen när du ändå håller på att byta saker så bygg trossbotten av oljehärdad masonit.

Anledningen till varför resten av grunden är relativt torr är just för att du har källaren där allt samlas istället.

Alternativet om du inte vill ta hand om fukten är ju att välja fuktsäkerhet material, typ gjuta ett helt nytt källartak.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Dränering och dagvattenrör finns så problemet är den fukt som kommer via källaren. Den ligger så pass djupt så att dränera den ytterligare är uteslutet den har dessutom en golvbrunn med avrinning ut i en slänt.
Vill inte förlita mig på några apparater utan vill bygga bort problemet.

Att gjuta ett tak vore nog det bästa men ack så drygt med tanke på placeringen, det innebär att ännu ett rum måste rivas upp samtidigt då källaren ligger under två rum.
 
U
Jag har denna typ av konstruktion själv och den är inte det minsta lämplig för hus i trä.

Värmer man upp källaren, för att driva ut eventuell fukt, kommer även jorden runt bli varm och avge fukt som går upp i torpagrunden.
Behåller man den kall är det de bästa men då kommer klimatet bli väldigt fuktigt eftersom det aldrig blir tillräckligt kallt för att få torr luft och tillräckligt varm för att driva undan markfukt.
Samma sak med att det inte heller går att dränera så djupt för att då är risken för sättningar i grundmuren stor.

Mitt råd är en avfuktare, det löste våra problem från att ha plaskblöta golv vid regnoväder till att alltid ha torra golv och garanterat tillräckligt lite fukt i luften för att skada timret.
Men vill du inte göra det så får du bygga bjälklag i stål eller betong som inte kan ruttna, men det känns mindre hållbart än en avfuktare.
 
Så här ser det ut med golven borta, det lutar åt att gjuta ett tak över källaren i brist på annat och sedan traditionellt bjälklag på det.

Avfuktare eller värme är inget alternativ, källaren ska nyttjas som just en jordkällare.
Uppgrävd källare med synliga jordväggar och stödstolpar, golvet saknas och dagens ljus lyser in.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Utsliten och utdömd och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.