Vi hade tänkt att "måla" vårt hus med järnvitriol. Huset monterades i december 2006 uppe i Jämtland. Enligt husfabrikanten skulle det inte vara något problem med att det grundoljades på fabrik, det skulle gå bra ändå att behandla med järnvitriol, dock vägrade de själva att lägga på järnvitriol på fabrik. Efter att ha följt trådarna om järnvitriol har jag förstått att det kanske inte är en hel lyckad lösning med grundolja & järnvitriol.

Så frågan är dels om det överhuvudtaget är lämpligt att lägga på järnvitriol efter grundolja och i så fall hur lång tid ska man vänta? Dels om är det negativt ur skyddssynpunkt för fasaden att vi väntar tills nästa vår-sommar med att behandla den med järnvitriol?(Förutom att huset ser halvfärdigt ut)
 
Ring till Herdins Färgverk i Falun och fråga.
Anders
 
tog kontakt med dem men de är ju inte specialister just på färg m.m för utvändigt bruk (enligt egen utsago) så värst mycket klokare blev jag inte.

Björn
 
"Så frågan är dels om det överhuvudtaget är lämpligt att lägga på järnvitriol efter grundolja"

Jag skulle spontant säga nej. Järnvitriol stryks på obehandlat vike.
 
Jag skulle svara samma som Anders G. Järnvitriolet (uppslammat i vatten) måste ju kunna sugas upp av träet och det motverkas om träet redan är helt eller delvis mättat med olja. Av samma anledning verkar det som om vanlig Falu rödfärg numera ibland inte fäster ordentligt i träet efersom de valt att blanda i linolja (olja i vattenbaserad slamfärg - det vorde ju vilken idiot som helt inse att det inte är lämpligt?).

På några års sikt kanske det fungerar men frågan gäller ju om du an slamma huset med järnvitriol nu.
 
Lyfter tråden 13 år senare... har grundoljat min friggebod/uterum efter instruktion, tanken var att måla med en färg, men det såg för j-vlig ut på en provbit. Nu är jag uppgiven och lite arg på damen i affären som lurade på mig färg istället för järnvitriol (som jag tänkte mig från början, storstugan har en fin järnvitriol fasad som är 30 år gammal). Funkade det med järnvitriol trots grundolja?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.