Det är lite trångt på andra våningen och jag tänker flytta på kattvinsväggen. Och eventuellt dela upp rummet. Ska man söka bygglov för dessa arbeten? Vad är risken om man inte gör det? Kan det skapa problem vid senare försäljning?
Eventuellt kommer vi förstärka balkarna på något vis också.
 
  • Handritad skiss av planlösning för andra våningen med mått och eventuell balkförstärkning markerad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Är vinden redan inredd som bostadsyta? Det kan krävas en bygganmälan inkl. utlåtande från konstruktör men det ser helt klart görbart ut som du ritat.
 
  • Gilla
16386
  • Laddar…
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Är vinden redan inredd som bostadsyta? Det kan krävas en bygganmälan inkl. utlåtande från konstruktör men det ser helt klart görbart ut som du ritat.
Den är inredd som förråd.
Jag tänker mest på alla bekymmer, kostnader och tid som all pappersarbete kan ta. Ser att finnas många här på forumet som flyttade på väggen utan att krångla till med anmälan osv. Hur löser man det smidigast och säkert? För att inte få problem vid försäljning om några år till exempel.
 
Om det ska omvandlas till boyta och är råvind/förråd sedan tidigare kommer kommunen ställa krav på bl.a utrymningsvägar och bärighet på takstolar m.m.
 
I ett hus jag bodde i för länge sedan hade "snickaren" gjort en sådan ombyggnad.
Tyvärr gick det inte som det skulle.....
I detta hus vilade taket på tre längsgående balkar, en i nock och två på kattvindsväggarna, takbrädorna gick från nock ner till fasad.
Kattvindsväggarna var byggda i spontat tvåtumsvirke, spikar mellan takbalk och i en annan balk i golvet.
Denna vägg blir som en superbalk som verkligen håller ihop huset

Problemet som uppstod när han sågade bort väggen var att golvet på övervåningen sjönk 4-5 cm / taket på undervåningen kroknade när balken inte längre var kompletta.

Så om Du har tvåtumsvirke i kattvindsväggarna KAN det finnas en anledning.........
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Om du inte vill ha bekymmer om/när du säljer "gör allt på rätt sätt" och allt är ju också avdragsgillt när du en gång säljer, det bör ju helt klart räknas som ny-till eller ombygg och då inte begränsas av 5 års regel.
 
Allt beror ju på hur det är byggt. Enklast är ju om det är reglar som får vara kvar och man bygger nischer (som man givetvis ser till att isolera väl), då rör man ju inget bärande.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.