Hej,
Vi har ett gammalt fritidshus som stått ouppvärmt nästan hela vintern. Använt sporadiskt kanske 3-4 helger under vintern. Nu har vi hittat en fuktfläck på kattvinden och undrar var fukten kommer ifrån? Kattvinden har dörr till sovrummet på våning 2 och fungerar som oinredd garderob.

Isoleringen bakom masonitskivan var fuktig och syllen är fuktigt på olika ställen. Också vissa golvplankor som är fuktiga. Nästa lager isolering (mot fasaden) är torr och det verkar inte läcka in från fasaden eller taket. Fasaden är ganska risig och ska bytas men som sagt, det verkar inte läcka in härifrån.

Kan den vara kondens från inneluften? Någon som har sett något liknande? Vad tror ni är bästa sätt att undvika fuktproblemet?

Bifogar bild på kattvinden (efter en del torkning, det var värre innan) och bild på fasaden utifrån.
 
  • Fuktfläckar på trägolv och syll på kattvinden, med synlig isolering bakom masonitskiva.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Äldre fritidshus med risig fasad och en rödmarkerad fuktfläck nära taket, stege lutad mot väggen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ja, kan vara kondens , man ska inte ha plast i kallställda hus, blir ofta problem.
 
Med tanke på att det är ett tak som går mot väggen i närheten av fukten så tror jag det har med varandra att göra. Att det är ett läckage av regnvatten utifrån.
Glasullsisolering har tyvärr egenskapen att den kan släppa förbi fukt så den breder ut sig längre från egentliga skadeplatsen. Jämför med spån som suger i sig fukt direkt där fukt tränger in och fuktskador blir lokala om än mer koncentrerade och partiellt värre.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.