Sitter och pular med det roliga arbetet offertförfrågningar på material till mitt lösvirkesbygge. Hur gjorde ni andra med fönster och yttertak?

Jag har ju med virke, isolering, plast, armering, takstolar och takpapp på listan, men jag känner att det kommer ta onödigt mycket tid att få tillbaka offerterna om dom ska sitta och räkna på tak och fönster. På något sätt känns det lättare att pula med dom två posterna senare - och ändå få ett sjysst pris?

Precis som alltid är man ju lite i tidsnöd... :-D

(har dessutom pratat med ett par firmor som inte vill ha mina papper eftersom de numera inte lämnar ut offerter om man inte specar dom in i minsta meterdetalj - erfarenheter?)
 
Förmodligen blir det billigare om du köper tak och fönster av någon som är specialiserad på just det.
 
För att få bra offerter måste man förstå den i andra änden. De vill troligen inte lägga allt för mycket tid på att sitta och räkna, eftersom de vet att den som är billigast får jobbet, men blir man för billig så är det svårt att tjäna in så det räcker till den administrativa biten.

En väl specad lista med material i rejäla kvantiteter tar inte så lång tid att räkna på, men att skicka en ritning med 14 gula post-it-lappar där dimensionerna anges, och be dem räkna på, det kommer ingen göra.

Jag tror att man får bästa pris och kvalitet så här: Åk runt till 2-3 ställen vid ditt bygges närhet. Kolla upp prisnivån och bilda dig en uppfattning om vilken kvalitet de säljer. Koncentrera dig på sådant det går åt mycket av. Dimensioner det inte går åt mer än några meter av spelar ingen roll vad det kostar.

Förklara sedan att du avser att köpa materiel från dem för mellan x och y kr kommande år, och du vill ha en generell rabatt. (kan bli en rabatt för virke, en annan för spik och skruv, en tredje för annat). Väg också in sådana saker som transporter (En del kan inkludera transporten vid köp över x kr åt gången), öppettider och vad det är för "folk" du skall ha att göra med under bygget.

Sedan har du en ganska bra bild om vem som är billigast och bäst för dig, och de har inte behövt lägga mer än 10 minuter på att ge dig de priserna. Du behöver heller inte sitta och tokräkna och tokspeca, samt bli rädd för att ha gjort fel.

Och du kan ta saker vart efter de kommer, du har förmodligen ett bra pris, och skulle du vilja ha något som de inte kan ordna, så köp det någon annanstans. Du är ju inte livegen med en deal som denna.
 
Swetrot: Jag är med på vad du menar, men detta måste ju även bero på att det går bra för bygghandeln just nu. Annars skulle det ligga i deras intresse att sälja sitt material och då skulle de vara mer tillmötesgående.

Annars har jag faktiskt funderat på att göra just så. Att kolla upp priset på 45x45, 45x70, 45x95 och 45x170 regel, råspont, fasadbrädor, isolering och plast går ju snabbt. Sedan förklara vad man tänker bygga och vad man kan få för rabatt om man köper det just där.

Fast min KA menar att en duktig säljare kan uppskatta materialåtgång och räkna på det ganska enkelt.

Är det ingen av er som "bara" lämnat in ritningarna och specat vad ni vill ska ingå? Hur lång tid tog de i så fall på sig?
 
Jag tror inte du får några svar alls om du bara lämnar in ritningarna. Det är för mycket jobb för säljarna. Och det går bra för bygghandeln just nu, de säljer allt virke de kan komma över och behöver egentligen inte lämna några rabatter alls.
Jag tog in offerter från ett tiotal olika handlare. Min förfrågan var skapligt detaljerad, med dimensioner och ungefärliga mängder. Det var ungefär hälften som över huvud taget svarade, och då var detta innan den värsta byggboomen kommit igång. För övrigt var Byggmax ordinarie priser billigast i vilket fall.
Lägg inte för mycket jobb på detta momentet. Regelstommen är en ganska liten del av hela kostnaden. Koncentrera dig i så fall på det som det går mycket av - panel, råspont, isolering.
 
Det går bra för bygghandeln, och det gör väl sitt till. Egentligen har det aldrig råd att lägga timmar på att räkna, om de vet att det är många andra som också lägger timmar på att räkna. 10 bygghandlare som räknar 3 timmar vardera gör 30 timmar, som någon i slutänden skall betala för. Då är det kanske mest lönsamt att sälja mindre saker med fullpris till strökunder.
 
Men de lämnar ju trots allt rabatt till ganska många. De flesta snickarfirmor har väl åtminstone 15-20 % på någon brädgård i området där de arbetar. Och när man ändå ska köpa varor för en 300-400 000 så borde de ju vara intresserade...
 
Klart att de är intresserade, och klart de ger rabatt till storkunder som inte ger dem en massa extrajobb. Så resonerar vi på mitt arbete också (grossist i databranschen). De som bara handlar utan tjafs, de får rabatt - de som skall diskutera varje tioöring får inte rabatter.
 
Det låter bra. Tack för tipsen! Det är bara att gå ut och jaga procent då!!!

Dessutom känns det lättare för mig - jag får en personlig kontakt (vilket ju alltid känns bättre) och kan i lugn och ro räkna på det hemma. Dessutom får jag ingen tidsbrist om offerterna kommer för nära inpå bygget...
 
Nu när jag blivit lite tjenis med min byggvaruhandlare så får jag 40% rabatt. Det är inte så mycket resultatet av offerförfrågan som av småprat och gemensamma bekanta. När han dragit rabatten är han 10-20% dyrare än Byggmax. Men jag kan ringa och beställa och jag får det hemkört. Det är värt en del det också.
 
Det var inte illa!

Ni tycker inte att det är svårt att mängda hur mycket ni behöver åt gången då?
 
I
Swetrots svar är bra. Man måste förstå offertgivaren oxå. Det kostar pengar att sitta och räkna på icke specificerat underlag. Att lämna priser på standarddimensioner är däremot inget besvär och miniräknare har de så om man bara anger kvantiteten kommer de undan med en enkel multiplikation och totalsummering.

Speciellt som enstycksbyggaren ibland jagar 10-öringar i.s.f. att se till kvalitet och andra faktorer, som trp.sträcka osv. Byggmax kan vara billigare, men billigare är de definitivt inte om man tar hänsyn till egen tid för hämtning och kostnad för transport med egen bil.

För egen del använder jag mängdberäkningsblanketter av eget snitt. Där framgår oxå hur mycket tid det tar för att bygga huset. Utan dem skulle det inte gå att lämna pris till kund på färdigt jobb. Från dessa får jag sen offertunderlaget till materialförfrågan. Materialet får jag per bil från leverantören och sparar mycket tid på att hämta själv.

andersmc har oxå rätt i sitt svar. Hellre vända sig till fåtal och bli tjänis med dem och få rabatt på alla inköp. Och det får man med tiden. Inte för att man kommer stickande med en ritning på ETT hus och vill ha lägsta pris i en bindande offert tbx från dem. Speciellt inte som de vet med sig av erfarenhet att förfrågaren sen kanske handlar lika mycket på ett annat ställe.

Stommen inkl. bjälklagsvirke är inte allt på ett hus. Det krävs mycket mer. Takstolar och virke till vattentak t.ex. Därtill fönster, dörrar, golv, listverk av alla de slag inkl. smygvirke och foder. Underlagspapp, takbeläggning, fasadpanel. Grundelement. Isoleringsvaror och mycket annat. Chansen att få bra priser ökar med att ta allt från en leverantör även om vissa delar därvid blir dyrare än att köpa det från ex.vis Byggmax. Någonstans ska de få in sin vinst. Jagar man 10-öringar får man räkna med egen tid som kostar och då mister man kanske kronorna istället.
_____________________
Byggaren
 
Jag är med på vad du menar, men jag tror du missförstår mig lite. Jag är absolut inte inne på att "spara några 10-öringar". Tvärtom vill jag ha kvalitet och är beredd att betala för det. Jag vill inte stå och riva i virket på Byggmax tillsammans med 20 altanbyggare en lördagförmiddag, men jag vill för den delen inte bemötas med arrogans. För mig spelar dessutom en offert stor roll för de kalkyler jag tar med mig till banken.

De senaste två dagarna har jag varit på två välsorterade byggmarknader. De vill inte lämna offert på en ritning med allt specat förutom mängd. Det kan jag väl köpa, men de är inte heller intresserade av att lämna ut några priser på sitt material så att man i förlängningen kan diskutera rabatter. Vad kan det bero på? Förmodligen är det så att de ger vissa "priviligerade" kunder bra rabatt och vi andra får betala för det.

Bara för man är lösvirkesbyggare betyder inte det att man har alla kunskap om allting. Jag går till en riktig bygghandel för att få hjälp och de skiter i det för de tjänar sina pengar ändå. Det är inte lätt att bli "tjenis" med någon på direkten, och jag planerar för till fället inte att bygga fler hus på ett tag!!!

När jag pratade med min KA idag och beskrev situationen blev han uppriktigt förvånad. Att byggmarknaden har gått från att vara ett serviceföretag för vanliga människor till en ren vinstmaskin som kan göra som dom vill för att det är högkonjunktur i byggandet. Hans kommentar var att de företagen som har den attityden inte är seriösa och ska inte anlitas. Han menade dessutom att en driven säljare mängdar en ritning relativt snabbt.

Och ärligt talat - något är dom väl anställda för...
 
I
Du skriver "välsorterade byggmarknader". Bauhaus är t.ex. en sådan. Coop har oxå en sådan på vissa orter. Vad jag talar om är en trävaruhandlare, inte byggmarknader. Eller menar du samma sak?

Tillägg: I övrigt ska du inte behöva bli snorkigt bemött bara för att du är en amatör. I det avseendet ger jag din KA rätt. Sådana leverantörer ska man undvika som pesten. Det gör jag. Även om de är trävaruhandlare. Vi har en här på Orust som jag aldrig skulle få för mig att köpa en pinne av. (Som tur är finns det en annan som är bättre.) Ytterligare en finns i Stenungssund. De kan inte heller förstå varför jag tar varor från Orust när de ska till Stenungsund, trots att priserna inte skiljer sig nämnvärt åt. Det har båda två sig själv att tacka för. Bemötandet är okej från den jag anlitar. Det var det inte från dem.
_______________________
Byggaren
 
Om vi skulle ta oss samman och försöka komma med lite konkreta råd. Men lite mer bakgrundsfakta skulle behövas:
Vilket är ditt största problem, att räkna ut vilka mängder det går åt eller att få fram priser på materialet?
Vad händer efter du fått dina priser? Är det för att göra en kalkyl för lånenansökan?
Ska du bygga själv? Vad är det du ska bygga?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.