Jag bor i villa, 1,5 plan, men skulle idag valt en-plan. Man kan visst göra en privat del i en-planshus, och man slipper springa upp och ner med dammsugaren och alla kläder som ska eller har blivit tvättade. Sedan kan det kännas tryggare att ha alla sovrum på andra våningen ifall det skulle bli inbrott, men för mig är det falsk trygghet, samma vid brand. Däremot vill jag inte att min son (8 år) sover själv på nedervåningen eftersom det de senaste åren varit ett inbrott per år i vårt område.
 
aldrig aldrig mer 2 plan! Så jäkla less på barnens hoppande osv. Allt hörs ner. Bott i 2 olika 2 plans hus och never moore! Nu ska vi bygga enplanshus . gärna vinkel så sonen har lite egen privat del. Vill kunna sova när han har kompisar över, utan att bli störd hela tiden...
Allt konkande och springande i trapporna+att säkerhetsmässigt vid brand mm så känns det tryggare. Det känns också som huset är mindre på något sätt!! Speciellt om man har sneda väggar där uppe!! Tänk på olika trappolyckor mm.
Man sover inte tryggare uppe än nere. Det känns bara så , men stämmer inte i verkligheten, du hör fortare om någon försöker komma in i ditt hus än om du sover uppe, och vart ska du då ta vägen??? Ur alla säkerhetspunkter är det tryggare med enplan om man tittar på statistiken.
 
Snailman
Jag har 2 plan och är väldigt trött på det, fördelen med 2 plan är ju att man kan ha fönster öppna lite säkrare, men det står stegar ute hos grannarna, så det är mest en inbillad säkerhet, tänkte ta dreh kipp fönster när jag bygger enplans, det ska inte vara något problem att lämna dem i vädringsläget. Jag har grannar som lämnat terassdörren öppen hela natten när det var som varmast. Skulle jag vara tvungen att bygga 2 plans kommer jag att ha maximal yta på nedervåningen (översatt - bara en del av huset i 2 plan), och endast ha rum jag kan undvara på övervåningen, och inte ha några badrum där, möjligen wc och tvättställ.

En bidragande orsak till tröttheten, är att jag på ett ungefär, har ingång på nedre plan och har kök, sovrum och vardagsrum på övre plan.
 
Mikael_L
Jag är så förundrad över alla som nämner att bära dammsugaren upp och ner...
Har ni inte råd att köpa en till?

Tvättstugan kan man ha på övervåningen, så slipper man en del tvättspring i trappen.

Men jag är för bägge hustyperna, alla nackdelar och fördelar jag kan komma på är redan nämnda. Ja det är svårt att välja.

Men hur ser er tomt ut? Har ni någon utsikt ni vill ta till vara på? Är det bara på plan 2 som utsikten fungerar?
Hur ser husen i närheten ut, passar en eller tvåplans bättre i miljön?
Är det spring i närheten av huset, så det känns bättre att sova på våning 2 pga insyn?
Är ni höjdrädda, så det blir en pina att rensa hängrännor från löv ovanpå andra våningen?

osv osv. Fundera om det finns "yttre" faktorer som egentligen borde få avgöra mellan en och två-plan.

edit:
170-190 kvm kräver nog en riktigt bra planlösning som enplans för att det inte ska bli rätt mycket döda ytor som upptas av korridorer och utrymme för passage i olika rum.
Några intressanta planlösningar jag sett fungerar så att det är två allrum som det centreras kring. Ett allrum för barnen där barnens rum och hygienutrymme placeras runt. det andra allrummet är vuxendelen, med kök och föräldrasovrum i närheten.
 
Mikael_L skrev:
170-190 kvm kräver nog en riktigt bra planlösning som enplans för att det inte ska bli rätt mycket döda ytor som upptas av korridorer och utrymme för passage i olika rum.
Jag har enplans på ca 165 m2 med ca 7-8 m2 entre/hall/korridor i huset. Vardagsrummet ligger centralt.

Entré och trappa på tvåplans förmodar jag ligger ungefär i samma storlek.
 
Sedan kan jag bara hålla med Mikael_L angående damsugare. Och aldrig att jag hade byggt ett nytt hus utan att sätta in centraldamsugare. I o f är fördelen med enplans att man kan damsuga hela huset utan stopp om man centrerat dosan.
 
W
Ni som klagar på ljud från ungar etc som hoppar mm på övervåningen. Bygg ett riktgit hus med betong bjälklag och riktig isolering då hörs inte ett skit mellan våningarna. Men då kommer säkert någon klaga på att man inte hör när barnen slår sig etc. Svårt att göra alla nöjda ;)

Röstar på 2 plans med hel källare. Tycker det e kanon att sprida ut allt på lite fler våningar så man kan bo på en våning, vissa umgängesytor på en våning och gäster mm på en annan. Jäkligt gött att få bort tonåringar mm ner i en källare med egen ingång.

Största plusset tycker jag dock är att 2plans eller helst ännu högre hus kan bli riktgit vackra och extremt pampiga. 1 plans är bara en grund att börja på.

Tycker iförsig att om detaljplan etc begränsar byggytan till under 180 kvm så skippa 2plans. Det blir oftast bara skit med planlösning och trappor. 2 plans hus ska vara hyffsat stora (minst 250) för att får till bra exteriör och interiör tycker jag.
 
Mikael_L
Linnex skrev:
Jag har enplans på ca 165 m2 med ca 7-8 m2 entre/hall/korridor i huset. Vardagsrummet ligger centralt.

Entré och trappa på tvåplans förmodar jag ligger ungefär i samma storlek.
Ja trappen stjäl väl 3-4 kvm, på varje plan dessutom.

Givetvis går det att få bra planlösningar på stora enplanare, det är bara inte lika lätt att rita en bra planlösning. T.om de stora kataloghusen är ibland rätt dåliga.

Linnex planlösning går att beskåda i denna tråd.
http://www.byggahus.se/forum/loesvirke/23348-bygga-hus-pa-olika-saett.html
 
Mikael_L skrev:
Ja trappen stjäl väl 3-4 kvm, på varje plan dessutom.

Givetvis går det att få bra planlösningar på stora enplanare, det är bara inte lika lätt att rita en bra planlösning. T.om de stora kataloghusen är ibland rätt dåliga.

Linnex planlösning går att beskåda i denna tråd.
[länk]


Oj. Nu blev jag imponerad. Du måste ha ett hästaminne... eller så var det ett sådant skräck exempel att det inte går att glömma;)
 
Snailman
Vi var länge osäkra på vad vi skulle välja. 1,5- och 2-planshus är helt klart fina, men efter mycket tittande i kataloger och ritande hemma vid köksbordet blev det ett 1-planshus i alla fall.

Jag upplever att det blir så mycket "döyta" på ett hus i två plan. Det blir alltid någon konstig hall eller annat utrymme på andra våning. Oftast pga att trappan kommer upp där. Många husföretag löser detta genom att göra dessa utrymmen lite större och kalla dom allrum... :-D I ett 1-planshus känns lättare att utnyttja all yta.

Dessutom tycker jag att det är skönt att ha allt på samma plan, såväl CD-skivor som ungar! :)
 
Vi har varit helt bestämda över att bygga enplans nu när tomten är köpt. Dock är tomten bara 26m bred och det är då mkt svårt att hitta ett enplanshus som får plats på bredden då det ska vara 4 meter fråm tomtgräns.

Men vi kommer försöka hitta nåt bra. Gärna ett enplans med loft.

Bor i 1½ plans nu och jag hatar det ...
 
Jag tycker det är mycker snyggare med 1,5 plan.
Och så är det ju bra träning att gå i trappor :)

Men vi tänkte lägga vårt sovrum på bottenvåningen, så det är mest dom stackars barnen som får springa i trappan.
 
Snailman
Så länge man har träpanel på huset så behöver det ju målas då och då, och alla tomter tillåter ju inte en skylift, så jag tänker se till att det runt hela 2 våningsdelen finns tak eller balkonger att stå på då man målar..
 
Hur blev det? Vad bestämde ni?
Har samma dilmma...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.