Vad används byggnaden till idag? Tänker du hyra ut den periodvis/veckovis eller under längre tid?
 
Ska bygga ett inom snar framtid och tar man komplementbyggnad så är det inte lika många krav som t.ex. anpassade utrymmen. Men då kommer frågan vad som händer om man hyr ut under längre tid, ca 1 års kontrakt.
 
Har du kollat om reglerna för komplementhus tillåter permanentboende? Oavsett skulle jag inte anmäla en gäststuga som permanentboende p.g.a. risken för extra fastighetsskatt och nya anslutningsavgifter på vatten och el som vissa attefallare råkat ut för. Så, bygg och hyr ut, 50 000 :- om året utan beskattning är inte fel.
 
En komplementbyggnad är inte ämnad för boende.
Från TN: Plan- och byggtermer 1994 vilken ligger till grunder för termer i BBR (redovisas i kapitel 1.6 Terminologi):
---------------
svensk term (rekommenderad): komplementbyggnad
användningsområde: enligt PBL
definition:
byggnad som hör till ett småhus

exempel:
Exempel på komplementbyggnader är fristående uthus, garage, växthus, friggebod.

------------
https://www.rikstermbanken.se/termposter/966/komplementbyggnad


För en komplementbyggnad görs det i BBR flera avsteg mot kravnivåer som gäller för övriga byggnader, såsom ett småhus (bostadshus för en eller två bostäder enligt TNC).
Sådana avsteg är exempelvis:
- Om den understiger 15 m2 krävs ingen brandskyddsdokumentation (BBR 5:12)
- Inget behov av brandteknisk skydd för spridning mellan byggnader om den understiger 15 m2 (BBR 5.6)
- Om den överskrider 15 m2 är krav på avskiljning mellan byggnader lägre än vad som gäller mellan två småhus (BBR 5.611)

Min bedömning är därför att om det ska vara en komplementbyggnad då får det inte vara en permanent bostad. Och gör man en komplementbyggnad till bostad så måste man se över brandskyddet och upprätta erforderlig dokumentation.
 
  • Gilla
Lillekitte
  • Laddar…
Bjellz0r Bjellz0r skrev:
Ska bygga ett inom snar framtid och tar man komplementbyggnad så är det inte lika många krav som t.ex. anpassade utrymmen. Men då kommer frågan vad som händer om man hyr ut under längre tid, ca 1 års kontrakt.
Regler och krav till bygnader som skall användas som bostad, finns ju av en anledning... T ex krav kring brandskydd, ventilation, takhöjd etc. Så dessa känns det ju inte så bra om man försöker kringgå. Sen kan jag förstå att kraven kring tillgänglighet kan kännas tuffa.
 
  • Gilla
16386 och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.