L
Har lurkat en del på forumet ett tag och tänkte att jag skulle ge något tillbaka genom att samla informationen jag kommit fram till i en och samma tråd, med lite bilder och tips etc.

Bakgrund: Vi ska renovera hela undervåningen i villan och har landat på ett Pergo Vinylgolv. På grund av lite olika faktorer så som inredning och avstånd mellan golv och fönster på vissa ställen så vela vi höja höjden på golvet så lite som möjligt. Vi vill samtidigt ta bort våra vattenburna radiatorer och lägga ned golvvärme. Valet föll på LK 16mm rör, även fast det finns rör med mindre dimension.

Huset är byggt 1998, befintligt spångolv 22mm i hela huset. På vissa ställen har man lagt en linolium-matta.
 
  • Gilla
TypRätt
  • Laddar…
L
Börjar med att riva befintlig parkett, som byggde ungefär 14-15mm. Vi har haft en skada på en del av parketten så den skulle bytas oavsett, trots att den var i bra skick.

e7FOdZk.png
 
L
Under parketten fann vi ett linolimgolv som bygger ca 2mm.

rpZbK9E.png
 
L
Var lite fundersam först över hur jag skulle få bort linoleummattan, men kom fram till att det gick ganska bra att värma den så att limmet blev mjukt. Sen skära i remsor och dra loss. Tog längre tid än man uppskattat om man gjorde arbetet helt själv. Var man två, varav en värmde och en drog så gick det betydligt snabbare.

Tips: Använd arbetshandskar, tär på händerna en hel del annars. Mattan skär man med vanlig brytbladskniv.

kLtoGDe.png
 
  • Gilla
Plutus
  • Laddar…
L
Ingen bild på nästa steg. Men jag kapade spånskiva 12mm i remsor som var 190mm breda. Detta då jag kör CC200 på denna golvvärme. Kapningen gjordes med sänksåg och guideskena av den enkla anledningen att det skulle vara enklare än att hantera stora skrivor på bordscirkelsågen.

Verktyg: Makita sänksåg + skena
Tips: Dammar som fan, så har du en grovdammsugare så koppla på denna.
 
L
Nästa steg var att testmontera alla bitar jag kapat från 12mm spånskivan. När allt låg på plats så lossade jag dom en för en och limmade och skruvade dom i befintligt spån. Limmet från linolimmattan fick vara kvar då det skulle innebära för mycket jobb att ta bort det. Jag var inte speciellt sugen på att införskaffa en lackfräs bara för det jobbet heller.

För att få 20mm mellanrum mellan varje bit jag satte dit så använde jag några bitar kapade MDF som hade tjocklek på 20mm. Men det går ju såklart lika bra med andra distanser med 20mm

Bitarna markerade X är de jag limmat.

Lim: https://www.bauhaus.se/casco-tralim-inne-750-ml
Skruv: Spånskiveskruv från Biltema

Tips: I samband med detta steg, ta en starkare magnet och kör i skårorna eller där du vet att ni kommer ha vändningar för att se att det inte finns några skruvar i det befintliga spånet ner i golvåsarna. Flytta skruvar vid behov.

QsJuzox.png
 
L
Med 12mm spånet på plats så är det dags att börja fräsa. Jag började med att göra en testbit med lite golvspån jag hade kvar samt 12mm-spån för att se hur mycket jag skulle behöva go ned i befintlig golvkonstruktion. Svaret blev; inte alls mycket. Ca 3mm ner i befintlig skånskiva, vilket lämnar ~19mm material kvar.

Jag använde lite olika frässtål beroende på hur mycket material jag skulle ta bort. Sista fräsningen körde jag med ett rundat stål. Båda stålen har 19mm diameter, vilket är nära nog de 20mm springor jag satsat på mellan spånet jag lagt på befintligt golv.

https://www.amazon.se/gp/product/B08DHFKSTW
https://www.amazon.se/gp/product/B08R5ZQ4HR

Tips: Börja på låg hastighet och gå upp tills du hittar en hastighet som inte skapar jättemycket värme för stålet men där det fortfarande går i en bra takt. Som nybörjare så började jag ju på skithög hastighet vilket gjorde att jag körde slut på ett stål ganska snabbt.

Jag hade turen att min fräs kom med anordning för att köra mot samma styrskena som sänksågen använder.

Fräs: https://www.amazon.se/-/en/gp/product/B00E0NST3S
Styrskena: https://www.amazon.se/-/en/gp/product/B07HM5FMP8
Adapter för att kunna köra 6mm stål: https://www.amazon.se/-/en/gp/product/B000UYV0SC/

7UfmHqp.png
 
  • Gilla
Plutus
  • Laddar…
Du övervägde inte att fräsa spåret direkt i befintlig spånskiva?
 
L
Sen var det bara att börja fräsa spåren. Satte djupet efter testbiten så att jag fick rätt djup. Körde 20cm och testade att lägga i en värmeplåt för att se så att jag inte körde varken onödigt djupt eller för grunt. Styrskenan var värd varenda krona. Hade absolut inte gjort jobbet med något annat.

vnhB5vf.png
0NJpqM1.png n86RyIg.png
 
L
MathiasS MathiasS skrev:
Du övervägde inte att fräsa spåret direkt i befintlig spånskiva?
Jag övervägde det, men då det står befintliga väggar på plats och jag då hade behövt kompromissa om vart jag skulle göra vändningarna så blev detta liksom en bra hybrid mellan att fräsa i befintlig spånskiva och lägga färdigfräst golvspån eller glespanel ovanpå befintligt spångolv.

Det skulle även innebära mer tid på att bara fräsa. Till saken hör även att Vinylgolvet vi köpt endast är 5mm (plus mellanlägg på 2mm). Det sprider därför inte ut punktlaster på samma sätt som t.ex ett trägolv.
 
  • Gilla
MathiasS
  • Laddar…
L
Har precis påbörjat jobbet med att fräsa vändningarna. Men istället för att köpa en fräsmall (lite kapad MDF) för runt 500kr inkl frakt så skrev jag ut en på 3D-printern istället. Den är 20mm hög, förslagsvis så använder man lite MDF eller annat material i samma tjocklek som stöd runt så man inte råkar vinkla fräsen när man kör.

https://www.lksystems.se/sv/lk-frasmall-hf22_77762276.aspx

3D-fil finns att ladda ner här:
https://thangs.com/mythangs/file/65140

hbxMKB4.png
 
Redigerat:
  • Gilla
Lintto1 och 1 till
  • Laddar…
Tomture61
L lemurenswe skrev:
Sen var det bara att börja fräsa spåren. Satte djupet efter testbiten så att jag fick rätt djup. Körde 20cm och testade att lägga i en värmeplåt för att se så att jag inte körde varken onödigt djupt eller för grunt. Styrskenan var värd varenda krona. Hade absolut inte gjort jobbet med något annat.
Vart hittade du tillbehöret till fräsmaskinen för att kunna använda styrskena ?
 
L
Tomture61 Tomture61 skrev:
Vart hittade du tillbehöret till fräsmaskinen för att kunna använda styrskena ?
Min medföljde fräsen, tillsammans med en låda frässtål etc.
Men ska man ha den löst så är det denna;

https://www.amazon.se/-/en/dp/B004Z55E9I
 
  • Gilla
Tomture61
  • Laddar…
L
Gjorde även en ny fräsmall för användning utan med frässtål utan kullager. Förutsätter avstånd från kant bottenplatta till centrum frässtål: ~55mm

https://thangs.com/mythangs/file/65467

Od5l5HP.png
 
  • Gilla
Plutus
  • Laddar…
Grymt tack för 3d ritningarna. ABS+ plasten laddas i skrivande stund:)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.