Vi bor granne med naturreservat som sköts av länsstyrelsen. De har nu (åter) skapat våtmark (alträsk) och dammar/vattensamlingar har uppstått nära och kanske tom på vår mark. Min fråga är om länsstyrelsen hade informationsplikt för projektet och om vi då också hade besvärsrätt. Om länsstyrelsen hoppat över vissa administrativa delar av projektet, vilka möjligheter har vi att nu i efterhand komma med besvär och krav på åtgärder? Vilka lagar är relevanta? Tacksam för reaktioner och tips!
 
Vad står i skötselplanen för naturreseratet?
 
Kan nog bero på vad det är som gjorts?
Är det aktiva arbeten med att gräva/bygga dammar/dra om vattenflöden kan det nog räknas som vattenverksamhet.
Är det mest att det naturliga ekosystemet på platsen varit alträsk och man stödjer en återgång till det så kan det säkert uppkomma nya vattenflöden, spontana dämningar etc. genom naturens egen verkan. Exempelvis om träd faller eller bävrar bosätter sig...

Är det något specifikt anläggningsarbete som utförts är nog det enklaste att prata med länsstyrelsen och fråga om deras underlag och beslut.
 
Intressant fråga vad som sker när någon avskaffar kulturmarksåtgärder och återför läget till dess naturliga tillstånd. Det kommer ju en hel del sådant nu när mindre dammar som i många fall funnits i hundratals år ska rivas exempelvis, likväl som återställande av dikad mark.

Då kan man inte komma dragande med standardsvar som att var och en ska ta hand om sitt eget dagvatten. För även om diknings- eller fördämningsrätten upphävs så gäller alltjämt fysikens lagar.

Så vad grannen har för upplysningsplikt eller behöver för tillstånd beror nog till stor del på vad som skett.
 
Tack för svar. Det som gjorts är konkret att lägga på ringar på dräneringsbrunnar för att höja utloppsnivån, och gräv och schaktarbete förmodligen för att bygga upp fördämning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.