Hej!

Vi har hittat ett hus som ingår i en samfällighet och undrar lite mer vad det innebär i praktiken.

Vad jag förstår är det en årsavgift på ex. antal tusenlappar för underhållning av väg och annat runtomkring.

Utöver det har man bl.a "röjardagar" och andra gemensamma aktiviteter för att hålla området fint.

Skiljer sig en samfällighet t.ex på sättet man får utnyttja sin egen tomt? Måste man ha speciella tillstånd utöver bygglov och hela den vanliga biten om man skulle få för sig att någon gång i framtiden bygga ut?

Jag kanske bara överanalyserar detta med samfällighet, det är ju jättebra att alla grannar hjälps åt så gott de kan. Lite att likna vid en BRF?
 
Oftast äger man sin fastighet inom en samfällighetsförening, precis som en villa fast man delar på vägkostnad, skottning, sandning, och ev el och kanske t.o.m. vatten/avlopp. En del har fiber eller kabel-tv också.
 
Tomture61
Bor i ett hus där det finns en samfällighet . Man har även årsmöten och en styrelse .
Styrelsemedlemmarna sitter ngr år , allt är på frivilligbasis , en del poster får en ersättning för sitt jobb .
 
Claes Sörmland
Det typiska är att Lantmäteriet har inrättat en eller flera gemensamma anläggningar för olika ändamål enligt anläggningslagen. Din fastighet är delägare i en sådan gemensamhetsanläggning (GA). Sen finns det en samfällighetsförening där du som ägare av fastigheten är medlem och den föreningen förvaltar GA enligt samfällighetslagen. Sen är det ofta så att fastigheten som dessa GA ligger på också ägs samfällt, en marksamfällighet och att den också förvaltas av samfällighetsföreningen.

Kort och gott så ger dig GA:n via din fastighet rättigheter att nyttja de ändamål som anges i beslutet från Lantmäteriet. Det kan vara utfarter, vägar, gångvägar, grönområden, lekplatser, staket/plank, avloppsrör, vattenrör, parkeringsplatser, garage, fiber och allt möjligt. Det kan t o m vara delar av husen, t ex taket i en radhuslänga.

Men detta är inte gratis, som fastighetsägare måste du betala det som samfällighetsföreningen beslutar på stämma att uttaxera enligt andelstalet för drift och underhåll av GA (enligt de andelstal som bestämdes vid beslutet av Lantmäteriet).

Det finns inga formella krav att gå på städdagar och liknande och samfälligheten kan inte styra över din fastighet. Men det kan ju finnas en lokal tradition där alla grannar hjälps åt på en städdag för att göra fint i området eller spara pengar genom att slippa ta in en entreprenör. Ibland kan nog någon styrelse i en samfällighetsförening bli lite för entusiastisk och börja agera "polis" gentemot de delägande fastigheternas boende men det är olagligt och strider mot samfällighetslagen så det beteendet får man trycka tillbaka om någon agerar så.

När du köper en fastighet som är delägare är olika GA så hittar du dessa listade i fastighetsregistret (eller det utdrag därifrån som finns i annons/prospekt). Det ingår i din undersökningsplikt att ta reda på vad dessa gäller och det gör du genom att kontakta Lantmäteriet och begära ut samtliga förrättningshandlingar och beslut angående respektive GA. Sen kan du läsa vad GA.n gäller och vilka rättigheter den ger dig och vad du också tvingas betala för att förvalta. Du kan också kontakta samfällighetsföreningen och höra dig för och kanske är de trevliga och ger dig en orientering. Räkna dock med att det kan vara folk med låg kompetens, många samfällighetsföreningar hankar sig nog fram med rätt okunniga medlemmar, det är ju ideellt arbete som man liksom inte väljer om det måste göras eller inte. Och missa inte att undersöka GA:n status i den fysiska världen, det är du som fastighetsägare som får betala för dessa drift och underhåll framgent.
 
  • Gilla
Tord Gustavsson och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.