S saiter skrev:
Jag tycker att ni ska överväga att sätta in FTX-ventilation i huset när ni ändå river om ordentligt.
Ger bra luft utan kalldrag vid ventiler.
Och återvinning av värmen.

//AA
Toppen-input!
 
K
S Swedius skrev:
Tack!
Det här med dubbla boenden i Sthlm under några månader.. blir ju snordyrt, förmodligen uppåt 35-40k i månaden, vilket då blir bortblåsta pengar som man hade kunnat lägga på renovering. Blir ju lätt 100-120k som försvinner i så fall, tänker vi. Vi har en plan att ev hyra husvagn en period med i värsta fall.
Men sedan vet jag inte exakt hur det ser ut med överbryggningslån, amortering på båda lånen samtidigt osv under denna övergångsperiod?

Vi tänker också, gör man stammarna direkt (vilket känns väldigt rimligt) så måste man ju göra kök och badrum på övervåningen också. Så det springer iväg 2-3 mån bara där.
Vi räknade på kostnader och förhandlade brygglånet med banken och insåg att det inte var så dyrt som vi trodde. Så räkna på det ett varv innan ni bestämmer er!

Stammarna i vårt hus var faktiskt redan bytta så vi slapp den biten. Vi totalrenoverade badrummet på källarplanet men badrummet på entréplanet valde vi att göra en renovering "light" som bestod i att riva ut alla inventarier, måla om och nyinstallera toalettstol, handfat, badkar, blandare etc. Klinker, kakel, elinstallationer och rör rörde vi inte. Inte samma sak som ett nytt badrum men fräscht, funktionellt, billigt och enkelt. Framöver kommer vi att renovera det badrummet ordentligt men det var en lösning som fungerade på kort sikt (dessutom kan vi återanvända det som är nyköpt vid den "stora" renoveringen när den blir av).

Vad det gäller barnen så löste vi det så att en renoverade och en tog barnen. Inte jättekul men effektivt.
 
  • Gilla
Swedius
  • Laddar…
zarkov zarkov skrev:
Jordade uttag och jordfelsbrytare är två helt olika saker, inget av dem är beroende av den andra för att fungera (men kombinationen är så klart bäst). Jag har jordfelsbrytare men knappt några jordade uttag, det finns bara i kök och badrum, och jag skulle säga att jordfelsbrytare är den viktigaste elsäkerhetsåtgärden man kan göra. Har du gamla porslinsproppar eller nyare automatsäkringar i centralen?

Jordfelsbrytare skall utläsas som en jordfels-brytare, dvs den bryter vid jordfel, inte som jord-felbrytare. Ett jordfel är när strömmen tar en annan väg än den tänkta till jord, t.ex. genom skyddsjord, vattenledningar eller annan metall som är förbunden med marken. Jordade uttag hjälper strömmen att ta en säker väg till jord om något går sönder men kommer inte att bryta strömmen, det gör säkringen först när strömmen blivit så stor att ledningarna riskerar att skadas. En jordfelsbrytare detekterar läckströmmen och bryter när strömmen blivit så stor att man riskerar personskada, vanligen 30 mA. Jämför med en vanlig säkring på 10 A (10000 mA) så förstår du att utan jfb riskerar man att få en rejäl kyss om något gått snett.
ÄNTLIGEN!

Troligtvis det mest informativa inlägget hitintills i år!

En stor anledning till att fortsätta hänga på detta forum.

Böjade faktiskt misströsta när forumet utvecklats mer till någon form av sällskapssnack helt utan innehåll.
 
  • Gilla
anaitis och 2 till
  • Laddar…
FTX-ventilation, speciellt som du har bergvärme.
Överväg också att lägga golvvärme om du river golven.
Du får bättre ekonomi på värmepumpen ju lägre temperatur du behöver till ”elementen ”

//AA
 
  • Gilla
Swedius
  • Laddar…
H
S saiter skrev:
FTX-ventilation, speciellt som du har bergvärme.
Överväg också att lägga golvvärme om du river golven.
Du får bättre ekonomi på värmepumpen ju lägre temperatur du behöver till ”elementen ”

//AA
Vad har ftx med bergvärme att göra?
 
Inte mycket.
Men om man ändå ska renovera huset så är FXT-ventilation överlägset tycker jag.
Många nya hus har frånluft-värmepump, men då ska man ha tilluftdon i sovrum och vardagsrum och där blir det gärna kallras.

//AA
 
zarkov zarkov skrev:
Har du gamla porslinsproppar eller nyare automatsäkringar i centralen?
Elcentralen såg väldigt ny och fin ut, från Plejd! Hjälper denna bild något?

Ny och ren elcentral från Plejd med flera märkta automatsäkringar och huvudbrytare.
 
Liten uppdatering.

Vi köpte huset efter ett antal vändor, som är en historia i sig.

Total utrivning invändigt inkl en del asbest som hanterades. Huset var ett tomt skal när rivning var klar.

Stambyte gått bra. Ny dragning för vatten osv.

- Övre planet har kommit ganska långt, el (och nätverk) har dragits, väggar och tak gipsade, spacklade, grundmålade och snart börjar målningen med våra kulörer.
- Köket kommer nästa vecka (väntetid på 2-3 mån har det varit).
- Badrummet är på G.

Nedre plan, varit fokus på VVS och badrum. Nu pannrum. Ska dras om el här med. Sedan spackla, grundmåla, måla och så givetvis ett badrum och en tvättstuga.

Det som är viktigt nu är att de gör klart jobbet i pannrummet för att kunna koppla in bergvärmepumpen igen och så koppla på de gamla elementrören, så att vi har värme i huset 1-2 v innan vi flyttar in..

Vi stötte på ett typ myrbo i ena väggen och skadedjursbekämpningsbolag är inkopplat.

Vi har haft dubbla boenden hela tiden, det har före ränteavdrag kostat ca 36 000 kr/mån (varav nästan 20 000 kr amortering), på det vanliga avgiften i bostadsrätten, så ungefär 43 000 kr/mån före ränteavdrag. Så gör vi i nästan 4 månader så det blir ju en hel del pengar. Dock smidigt att bo kvar medans renovering pågår i huset.

Fördelen med att man fortsätter amortera är att när åtminstone ena lånet ska lösas så har man hunnit amortera av det lite till. Att vi har så hög amortering är också för att vi behövde låna upp mer då större delen av våra pengar, utöver kontantinsatsen, går till renoveringen.

Överlag har det gått framåt hela tiden, verkligen, men de 3-4 månader renovering som från början sades - det blir ju mer, vilket vi ju också räknat med.

Ny uppdatering kommer sen.
 
  • Renoveringsprojekt i hus, väggar och tak med gipsskivor och spackling, ej färdigmålat.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Renovering av hus med avlägsnade innerväggar, ny elkabelinstallation och rördragning på golv.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
anaitis och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.