Bor i ett rätt stort hus (drygt 250kvm i två plan) byggt 1917. Konstruktionen är resvirke (stående timmer). I original var fasaden putsad. Under det glada 70-talet tyckte dåvarande ägare att en grov lockpanel i rödbrun kulör var ett rimligt alternativ. Sagt och gjort, det spikades för glatta livet direkt över putsen som alltså sitter kvar under panelen. Av vad jag har sett, utan att ta bort mer panel än enstaka bräda och titta ordentligt, är huset inte tilläggsisolerat.

Då fasaden dels är trött med mindre röta i ändträ, knutar och smygar, dels inte tillfredsställande av estetiska skäl går vi i tankarna att byta ut denna.

Till frågorna: Om vi skulle välja att putsa huset, vilket kvm-pris kan vara rimligt på entreprenad? Har vi någon glädje av att originalputsen sitter kvar under panelen, eller är det bara ett ytterligare arbetsmoment? Om vi skulle välja en ny träpanel, typ med lockläkt/locklist, hur stor skulle denna prisskillnad vara mot puts? Och är det nödvändigt att avlägsna den gamla putsen i så fall? Till sist, vi kommer lägga om taket inom kort, påverkar detta det tänkta fasadarbetet?
 
Tror inte ni har någon glädje av den gamla putsen, vill du ha ett trevligt resultat får du plocka bort både panel och gammal puts.
Svårt att säga med pris, beror ju mycket på hur det ser ut, vilken typ av puts du tänker dig och vad som finns bakom den gamla putsen (borde ju finns trä att hitta om man spikat panelen), m.m.
Panel behöver inte vara billigare än puts men det är svårt att säga. Släng upp lite bilder och vilket resultat du är ute efter, slammning, tunnputs, tjockputs osv så är det lättare att svara.
 
  • Gilla
neo11
  • Laddar…
N
Ska du bo länge i huset är det enda rätta att slita ner lockpanel och även putsen bakom den.
Tilläggsisolera, och sen putsa eller köra panel. Du får bättre språng från takfot, och allt blir rätt.
Putsa kostar kostar mycket mer, men mycket längre livslängd, om du använder tjockputs.
Panel blir billigare på tillägsisolering, men kräver mer underhåll, säkert redan efter 10 år.
 
Lite uppdatering så här några veckor efter (varit mycket med annat osv). Tog bort en del panel för att få en bättre blick över den ”riktiga” fasaden, dvs den gamla puts som sitter kvar. Nu är det ju bara nån procent av fasaden som synliggjorts, men generellt ser den hygglig ut på den här delen med undantag för sprickan under fönstret. Putsen verkar sitta på någon form av reveteringstegel. Knackat lite försiktigt och verkar sitta bra. Inga ihåliga ljud eller så. Däremot lär det ju kunna släppa en del när vi river läkten..

Vad tror ni? Några ytterligare tankar?
 
  • Delvis exponerad gammal fasad med puts och reveteringstegel under borttagen panel, spricka synlig under fönster.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Jiji
  • Laddar…
C
G Gräsand skrev:
Vad tror ni? Några ytterligare tankar?
Tvärtemot den uppenbarligen rätt utbredda uppfattningen att man måste "knacka ner" all befintlig puts och börja om från början när man underhåller en putsad fasad går det enligt min åsikt alldeles utmärkt att spara det som är fräscht och sitter som det skall.

Med det sagt är det inte lätt att laga i spritputs så att det blir snyggt. Kräver någon som verkligen vet vad de håller på med och inte någon random klåpare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.