Roboten fastnar gärna på u-formade ben eller förstör knivarna, det löses med en bräda i U:et så den vänder, känns som standard i alla villaområden. Mattan flyttas 1 meter i sidled någon gång i veckan så blir det klippt. Min 11 år gamla Automower hittar in och ut.

// Magnus
 
P patrikitaly skrev:
Har sett ett par tomter med robotgräsklippare där ägarna satt på två trallskivor på vardera sida av benställningarna (U-formade ben). Det för att roboten gärna fastnade där.
Det kan man, men då måste man trimma längs brädorna rätt ofta då klipparen inte når ända in. Gräva ner benen och lägga något som inte växer närmast är lämpligt och hyfsat underhållsfritt.

Vilka mattor har ni som flyttar ofta? Vår väger säkert nära 100kg och är inget vi flyttar i onödan.
 
Hos oss var det säsongsberoende om gräset dog eller frodades under gräsmattan, när det var varmt mådde gräset bättre under studsmattan men vid kallare väder mådde gräset sämre. Även ogräset frodades väldigt bra under studsmattan.

Vi flyttade studsmattan några meter en gång i månaden, ofta i samband med gräsklippningen, inte superjobbigt (men man bör vara minst två pers för en studsmatta som är 4.5m i diameter) men det är skönt att slippa det nu.

När vi nu flyttat studsmattan till en stenbelagd yta har vi märkt att ljudnivån ökat en del, själva studsljudet dämpas en hel del av gräset under, så det är som vanligt att det finns för och nackdelar med allt.. (en till fördel med att ha den på gräsmattan var att barnen gillade att köra en vattenspridare under studsmattan när de hoppade på den varma dagar, blir inte lika naturligt när den står på sten även om det i princip går et med)
 
Gräv ett stort hål och montera studsmattan över hålet så slipper du bekymmer med att flytta mattan samt att dom som hoppar på mattan inte slår sig fullt lika mycket om dom ramlar av.
 
  • Gilla
Flamman
  • Laddar…
Oavsett höjd rekommenderar jag alltid ett bra skyddsnät. Det går att göra sig ordentligt illa även i marknivå.
 
Jocce81 Jocce81 skrev:
Vi kommer snart flytta till hus.

Studsmatta kommer införskaffas. Men tänker att den borde vara en ganska stor "fiende" till gräsmattan (skuggan + benen).

Hur gör man för att optimera detta? Ska man hålla på och flytta studsmattan en gång i veckan eller liknande? Eller är det bara inse att man kommer få en död cirkel?


/Jocce
Vår gräsmatta växte jättebra till en början men dog till slut under studsmattan, Så vi har lärt oss att flytta på den ca var 14e dag.
 
När vi hade mattan uppe lät vi den stå. Nådde precis in med motorklipparen, och gräset växte hur bra som helst. Stod dock i söderläge så ljuset räckte till. Kanske varit annat läge om den stått i annat väderstreck. Men när barnen flyttat ut så åkte den upp på vinden.
 
Vi har grävt ner benen så de ligger precis under marknivån, gräset frodas och klipproboten fastnar inte...
 
Som många redan sagt, gräset växer bäst under mattan, därför är det bra att flytta på den ibland för att komma åt och klippa. Under benen växer det inget, så det blir en "grå" rand där benen stått. Dock försvinner denna rand snabbt efter att man flyttat studsmattan.

Rekommenderar att köpa spiralskruv och spännband. Vi la inte detta till en början men vaknade en morgon att det blåste lite och vår studsmatta hade flygit iväg till grannens tomt, bara 10cm från deras uterum-fönster. Vinden är grymt stark, lyfter upp en studsmatta hur lätt som helst. I vårat fall hade den flygit över vår häck utan att skada den och 15m bort till grannen. Som tur var hade en annan granne sett det hela och sprungit för att ta fast den innan den smällde i glaset.

https://www.biltema.se/fritid/friluftsliv-och-camping/talt/taltpinne-spiralskruv-4-pack-2000033099
https://www.biltema.se/bil---mc/lasta-och-dra/spannband/spannband-2-st--2000040720
 
  • Wow
kungfuu
  • Laddar…
Ställ direkt på mark gör att kunna flytta. Köp billiga plastavloppsrör och spänn med buntband mellan benen ovan de markliggande rören så roboten inte kan klättra över. Funkar kanon, ingen extra vikt och låter inget när roboten kör på.
 
På någon meters håll tänker man inte ens på plastavloppsrören. Väger inget, formbara, går att skarva och i princip gratis.
 
  • Plastavloppsrör används i gräs för byggprojekt, skarvade och formade i rektangulär konstruktion.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Konstruktion av grå plastavloppsrör på gräs, delvis monterad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Flamman och 1 till
  • Laddar…
P perre55 skrev:
Vår gräsmatta växte jättebra till en början men dog till slut under studsmattan, Så vi har lärt oss att flytta på den ca var 14e dag.
har haft studsmatta i trädgården när sonen fortfarande tyckte det var roligt. Tänkte först man skulkle flytta den men a) den är klumpig b) tomten räcker inte till.
vår gräsmatta är från början en utrullad matta med en ganska stor blandning av grässorter (som ska vara både mjuk men ha tåliga komponenter, komma igång tidgt men ändå vara grön fram på hösten osv).
Vad som hände vara att de lite mindre tåliga sorterna dog ut. troligen pga både skuggan och sämre vattentillförsel. När väl studsmattan skrotades började gräset växa igen, men bara de sorter som överlevt! Alltså finns det fortfarane en stor rund fläck på gräset, som visserligen är grön, men som inte alls är lika mjuk och trevlig som resten. Helt enkelt grövre gräs.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.