Hej!
Ska totalrenovera ett radhus byggt i lättbetong i två plan på ca 150kvm i sthlm området. I dagsläget finns enbart direktverkande el. Tanken är att lägga microcement som golv i hela huset med golvvärme. Är det värt att installera luft/vattenpump och lägga vattenburen golvvärme eller köra el och även installera en luftvärmepump som komplement? Eller finns det någon annan lösning som är bättre? Räcker det att lägga golvvärme på undervåningen och
Att den värmen ”når” upp till övervåning?
Är novis när det kommer till värmesystem i hus då jag alltid bott i lägenhet.

Tacksam för alla tips och råd!
 
När är radhuset byggt? Satsa på vattenburet. Golvvärme ska ha minst 25 cm isolering under och ger ca 50 W/m². På övervåningen blir isoleringen oftast mindre. Vanligt med vattenburna radiatorer på övervåningen.
 
  • Gilla
scanders
  • Laddar…
J Josth skrev:
När är radhuset byggt? Satsa på vattenburet. Golvvärme ska ha minst 25 cm isolering under och ger ca 50 W/m². På övervåningen blir isoleringen oftast mindre. Vanligt med vattenburna radiatorer på övervåningen.
Hej Josth!
Tack för dit svar, Huset är byggt 74. Så du tycker det är onödigt att lägga golvvärme på hela övervåningen och istället köra radiatorer och eventuellt ha golvvärme i hall och badrum. Är en ganska stor investering att installera luft/vattenpump men är antagligen värt det?
 
Ok. Då är det väl oisolerad betongplatta med lite lite isolering ovanpå? Kan också finnas fuktproblem om inte plattan är väldigt väldränerad. I gamla källare brukar man bila bort den gamla grundsulan, gräva ur, isolera och lägga golvvärme. Eftersom värmen stiger uppåt blir fördelen med golvvärme mindre på övervåningen då inte golven blir kalla på samma sätt som nere men ska man lägga en del vattenburen golvvärme är det kanske lika bra att köra det överallt. En värmepump får också bättre verkningsgrad om det är golvvärme överallt eftersom framledningstemperaturen i systemet hålls nere. En luftvattenvärmepump med installation handlar om ca 120-150 tkr i dagens priser och det kan vara långa leveranstider på värmepumpar. Ger mycket bra driftsekonomi och ökar värdet på huset. Att sätta in el-radiatorer och en luftluftvärmepump är en riktig sniklösning om man ändå renoverar huset.
 
Tack för goda råd och tips!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.