Hej!
Våran extra tjocka pålningsförstärkta platta har inte kommit ner till 85% relativ fuktighet även fast det gått 14 veckor från gjutning.
Mätningar visar på 89% på ena sidan plattan och 90% på andra sidan.
KA säger att det är okay att lägga parkettgolv under 95%, medans entreprenören frånsäger sig ansvar så länge plattan är över 85%. Han menar på att parketten klarar 90% rel. fuktighet, men att den oljebeständiga plasten som ligger under parketten inte klarar högre rel. fuktighet än 85%.
Därför vill entreprenör vänta med att lägga golv t.o.m 85% rel. fuktighet. KA menar att det kan ta evigheter innan plattan når 85%.....
Slutbesiktning är bara 5 veckor bort... vad göra..

Någon som har erfarenheter från liknande problematik ? Hur torr har plattan varit hos alla er andra som lagt parkettgolv i nybygge ?
Frågan är om man skulle vidta lite extrema åtgärder för att få plattan torrare, typ avfuktare, golvvärmen (entreprenör menade att detta gav extremt lite effekt), ventilera huset bättre etc etc...

/Valle
 
Fuktmätning är MYCKET SVÅRT att göra och få ett korrekt resultat, i synnerhet när man ska mäta i ett solitt materila som en betongplatta. (Jag har tidigare jobbat med avfuktning och torrluftsanläggningar inom försvaret) Finns kontaktmätare (som man trycker mot plattan) som vissa tror på, andra borrar ett hål och sticker in en hygrometer i som ska vara där ett par dagar, ytterligare andra lägger en kvm plast och tejpar igen sidorna och slår av värmen för att se om det kommer fukt under plasten.

Sen ska hygrostaterna kalibreras regelbundet för att funka någorlunda. Och dessutom kostar en BRA fuktmätare betydligt mer än de flesta vanliga "hantverksnissar" vill lägga på en sån sak.

Sen har man olika begrepp för fukt, relativ fuktighet, fuktkvot osv som ibland skiljer sig åt även om de uttrycks i en procentsats

Så summa summarum så finns det siffror i teorin för hur låg fukten ska vara från olika håll men det är mycket svårt att mäta upp dessa siffror på ett tillförlitligt sätt.

Inte mycket hjälp men vi gjöt plattan i slutet av november 2005. Hade påslagen en elektrisk elslinga (3000W) ingjuten i golvbetongen i från början av Januari till April när vi var tvungen att stänga av den eftersom det blev för varmt att jobba inomhus. Slutligen en Munters sorptionsavfuktare stående från april och när vi då lade golvet dagarna före midsommar 2006 så sade vissa fuktmätare att vi fortfarande hade närmare 90% i plattan vilket enligt vissa skulle vara lite för högt.

När vi kollade med en kvm plast i april så fick vi inte fram någon fukt under den trots att den satt på plats i 14 dagar.

Till slut resonerade vi som så att vår platta hade stått och ventilerat längre än de flestas plattor gör samtidgt som vi hade kört med både värme och avfuktning under ganska lång tid. Skulle vi ha för hög fukt så borde nästan varenda hus som byggs ha ännu högre fukt eftersom många gjuter bara ett par veckor innan huset kommer på plats! Sen tar det ofta bara 10-15 veckor innan det är klart för många och inte som för oss närmare 25 veckor. Så vi kände oss trygga trots att en snickares eget enklare fuktinstrument visade 86-89% fukt.
 
betula skrev:
Oseriös entreprenör, antingen är gränsen 65% då behövs ingen ångspärr eller 95% som din KA säger. Att kräva 85% vid nybyggnation är omöjligt, de borde de i så fall vetat om redan när de offererade jobbet. Kolla mer på t.ex. Kährs instruktioner [länk]
Jasså, så det här med plasten stämmer inte ? Hmm, kanske ska kolla upp fabrikatet på plasten och kontakta leverantören för att få lite mer information.
Märkligt må jag säga.....

/V
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.