Hej!

Ni som planerat och köpt kök av Ikea, har ni använt deras mättjänst eller mätt själva? Erfarenheter eller rekommendationer?
 
Vi byggde ett vinkelkök där ena delen av bänken har vägg i båda ändarna så där var det viktigt med rätt mått. Vi mätte så gott vi kunde och fick faktiskt till det helt perfekt men hade i vår riskbedomning räknat med att vi skulle kunna behöva kapa bänkskivan.

Känner man att man absolut inte kan tänka sig att kapa en bänkskiva själv så kanske det är bäst att be Ikea mäta om man då kan få någon form av garanti. Frågan är hur exakt Ikea kan mäta ändå med befintligt kök på plats. Har man inte en "instängd" bänskiva vet jag inte riktigt vad deras mättjänst skulle ge, om överhänget på en bänkskiva blir 3cm istället för 2cm spelar enligt mig ingen roll.

Saker att tänka på är att inte räkna med att du får in exempelvis 5 stycken 60-skåp om utrymmet du har är exakt 3 meter, det kommer nästan alltid vara något som gör att det inte passar. Satsa då istället på ett smalare skåp och en pass-bit eller en platsbyggd hylla till uddautrymmet som blir över.

Är man lite händig kan man modifiera mycket av stommar och annat för att komma runt begränsningar. hos oss kommer avloppet upp precis i skarven mellan två skåp men vi sågade ut hörnen på båda skåpen och satte i en 30° böj för att få in det i rätt skåp. Vi byggde även ett eget högskåp av två bänkskåp på varandra och ett överskåp. Mittenskåpet kapades efter dom andra skåpen monterats för att få exakt höjd och sen modifierade vi även en dörr som behövde kapas 4,5cm: https://www.byggahus.se/forum/threads/100cm-oeverskap-med-248cm-tak.408549/#post-4112958

Är det något mer specifikt du undrar över när det kommer till mätning så fråga på, vi mätte massor när vi skulle bygga vårat Ikea-kök.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.