Hej!

Vi har en ganska ocharmig fasad som är någon typ av platta med stenkross på. Den har blivit ganska rejält nersmutsad på sina ställen men jag vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga för att göra rent det eftersom det lossnar en hel del sten så fort man rör på den. Tänkte kolla med er om ni vet om det finns något mirakelmedel att spraya på, eller hur ni skulle gå tillväga för att göra rent den.
Tack på förhand!

Närbild av fasadplatta med stenkross och smuts, del av fönster och eluttag synligt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Smutsig fasad med stenkross plattor och tydliga smutsränder under fönster.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Närbild på en nersmutsad fasad med stenkrossbeläggning som tappat stenar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Här är tillverkarens rekommendationer

RENGÖRING OCH UNDERHÅLL
STENI fasadskivor UNDERHÅLL
Fasadskivor och fasadsystem bör inspekteras visuellt varje år på grund av föroreningar, temperaturvariationer, väder och vind, fastighetens läge och andra faktorer som kan påverka fasadens stabilitet och utseende, till exempel byggnadens konstruktion och materialegenskaper.
Kontrollpunkter för klarläggande om åtgärder behöver vidtas:
 Kontroll avseende fasadtvätt
 Kontroll avseende yttre slitage/skador orsakade av vandalism, påkörningar o.dyl.
 Kontroll av infästning och bakomliggande konstruktion
VAL AV RENGÖRINGSMEDEL
Produkterna kan rengöras med de flesta rengöringsmedel avsedda för hustvätt. Följ respektive produkts anvisningar. Välj rengöringsmedel efter vad som ska tas bort. Om du är osäker, testa rengöringsmedlet på en mindre yta eller kontakta en professionell fasadrengöringsfirma.
Damm från kapning och borrning:
Damm från kapning och borrning avlägsnas inför montering med tryckluft och en mjuk torr borste eller en trasa med alkaliskt avfettningsmedel.
Färg (graffiti), lack, bets och liknande:
Kontakta en professionell fasadrengöringsfirma.
Olja, fett, avgaser och liknande:
Löses upp med avfettningsmedel, såsom aromatiska lösningsmedel och andra rengöringsmedel som används vid t.ex. biltvätt. Spola av med högtrycksspruta och använd rikligt med vatten.
Alger, mossa, smuts och liknande:
Använd ett neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel. STENI rekommenderar hustvätt av standardtyp.
RENGÖRING
Skivorna tål högtryckstvätt med ett arbetstryck på upp till 100 bar. Rekommenderat sprutavstånd: 20–30 till cm. Högtryckstvätt med varmt vatten (över 70 0C) ger vanligtvis ett mycket bra resultat och är med tanke på miljön att föredra framför tvätt med kemikalier.
STENI Colour, STENI Vision, STENI Agri och STENI Protego. Dessa fasadskivor är kemikaliebeständiga och tål alla normalt förekommande kemiska föreningar. De tål även rengöringsmedel som används för desinficering.
STENI Nature, STENI Terra och STENI Protego Sand innehåller kalksten. Vid högtryckstvätt finns det alltid en risk för att stenar i ytskiktet lossnar. Var därför försiktig. Undvik rengöringsmedel som innehåller syra eftersom missfärgning kan uppstå. Skivorna kan primas och impregneras för att underlätta rengöringen. Kontakta en professionell fasadrengöringsfirma.
OBSERVERA: Använd alltid rekommenderad skyddsutrustning och spola av fasaden med rikligt med vatten efter rengöringen!
STENI AS förbehåller sig rätten att ändra produktrecept och specifikationer utan förvarning. Med reservation för eventuella tryckfel.
1
steni.com
STENI_AA013_SE_1015
 
Kanon, stort tack för hjälpen!!
 
N
Kanske inte behövs en full bibel till svar. Men skulle säga högtryckstvätta, det som åker, åker.
 
N neo11 skrev:
Kanske inte behövs en full bibel till svar. Men skulle säga högtryckstvätta, det som åker, åker.
Haha exakt, det blir säkert minst lika fint med en slät fasad om inte annat. Ska på utflykt imorn och köpa högtryckstvätt så det blir kul
 
C
Se upp bara så att du inte står där med en fin randig fasad bara. Har ingen egen erfarenhet och därmed inga konkreta tips, men har läst "skräckhistorier" om högtryckstvättning av fasader som inte riktigt blivit som man tänkt sig.
 
Hej tack för råd. Det står i manualen att man ska vara försiktig med just den här fasaden. Så jag tänker att jag är försiktig!
 
N
50 gradigt varmvatten är inte fel när man högtryckstvättar.
Går ju att hyra, men då behöver man ha tillgång till trefas, värmen är dock diesel.
 
Dom flesta högtryckstvättar klarar av att ta in halvvarmt vatten, men kolla just vad din maskin klarar av att ha som inloppstemperatur.

Sen är det inte dumt att skumma på rengöringsmedel, oftast ligger det kvar längre än om man bara sprayar på det. Sen brukar organisk smuts lösas av alkaliska medel, typ alfanol hd grön.
 
Har ögonen på en Kärcher K4/K5 som enligt specen ska klara 40C så det får nog bli på den nivån då.
 
N
Står ju dock max 40 grader, men lusläste inte.
Men bara det är varmvatten gör det skillnad, kemikalier i har jag inte provat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.