Vi funderar på vad vi ska sätta för häck som är hög, snabbväxande, tål en hel del vind (norr) och gärna är grön så stora delar av året som möjligt. Den behöver funka som insynsskydd och ta upp mkt av vinden som blåser.

Har ni några bra tips?
 
Själv har jag blivit tipsad om häggmispel, men valt annat :)
Avenboken är fin.
 
Vresros/Hansaros klarar definitivt blåsten och tänder tidigt om än inte vintergrön. Växer vildvuxet - behöver gallras med ett par års mellanrum. Men den har taggar och är i oigenomtränglig. Beror lite på vilken typ av trädgård du har.
 
Tack för tipsen. Det gör inget om den är genomtränglig eller ej, huvudsaken är att det ger bra insynsskydd, är hög och som sagt tål nordanvinden. Men å andra sidan kanske vresrosen kan hindra ett och annat rådjur. :)

Avenboken såg riktigt fin ut, men verkar inte gilla blåst särskilt mkt. Är det någon annan som har fler bra tips?
 
Hemmakatten
Amerikansk hagtorn kan hållas väldigt hög, har kraftiga stammar (tål blåst) men även flera cm långa taggar, klippes bäst med elektrisk häcksax. vackert bladverk och ganska snygga stammar/grenar på vintern.
 
Jag fick också tips om hagtorn, men ville inte ha det pgav taggarna, men om du vill hindra djur att komma in så är det ett bra val.
 
Jättetuja, Thuja plicata 'Excelsa' är lämplig för större häckar och vindskydd. Grön åter runt, ganska tät, 15-20 meter hög, 3-4 meter bred. Jättefin! :D

Man kanske inte ska sätta den i tomtgränsen mot grannens altan dock om man vill hålla en god grannsämja vid liv... :)

/kalle
 
  • thuja_plicata1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Häggmispel!! Vi har har byggt i ett blåshål ( marieholm skåne), och vår häggmispelhäck har växt 40 cm sedan i v 17 i år fastän det blåser mycket. ( under byggnationen av vårt hus blåste t o m taktstolarna ned ).
Häggmispel kan man både ha som friväxande och klippt, blommar med vita blommor och ger ätliga bär, blir ca 2m på 2 år. Röda blad på hösten som den sedan tappar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.