Det beror nog på lite.

Om det är en altan som man får bygga bygglovsfritt nära en huvudbyggnad, så får man strikt formellt inte göra det innan huvudbyggnaden finns, och den "finns" inte innan det finns slutbesked. OM det däremot handlar om ett lågt trädäck, så kan man bygga det var som helst på vilken fastighet som helst. Därmed inget villkor om att det skall finnas en byggnad på tomten.

Jag skulle nog kolla med handläggaren på kommunen.

MEN det finns en annan aspekt. Lite beroende på vilken avtalsform fu har, så kan det vara så att entreprenören som bygger har exklusiv rätt att bygga på fastigheten tills huset är färdigt. Du får egentligen inte sätta foten inom entreprenadområdet, trots att det är din fastighet. Rent praktikst handlar det om att entreprenören inte vill bli störd under arbetet. Och entreprenören är ansvarig för olyckor som sker inom området. Det kan även vara problem med försäkringar. Om du på något sätt råkar orsaka en brand, ditt hus brinner ned, så gäller inte brandförsäkringen, med lite otur. Om entreprenören råkar orsaka en brand så gäller försäkringen.
 
  • Gilla
Alex Holmén
  • Laddar…
Håller med ovanstående men vill påpeka att det inte alltid går att lägga en altan var som helst bara för att den inte kräver bygglov. Tänker på det sk. Malmö-fallet där ett lågt trädäck placerades på mark som enligt planen bara fick bebyggas med uthus/förråd. Trots att trädäcket inte krävde lov skulle det följa planen och fick därför inte placeras på uthus/förråd-marken. Så prata med din handläggare först, så slipper du problem.
 
  • Gilla
Alex Holmén
  • Laddar…
Det fallet verkar konstigt. Undrar om det skulle hålla för en överklagan? Ett lågt trädäck är ju ur bygglossynpunkt ungefär samma sak som om jag breder ut 5cm gårdsgrus.
 
H hempularen skrev:
Det fallet verkar konstigt. Undrar om det skulle hålla för en överklagan? Ett lågt trädäck är ju ur bygglossynpunkt ungefär samma sak som om jag breder ut 5cm gårdsgrus.
Det är prövat upp till MÖD.

MÖD 2017:39
Fråga i tillsynsärende om planenlig åtgärd. ----- Ett trädäck har uppförts på mark som i detaljplanen är korsmarkerad och som enligt planbestämmelserna endast får bebyggas med uthus. I ett tillsynsärende beslutade nämnden, efter klagomål från grannar, att inte ingripa mot trädäcket. Mark- och miljööverdomstolen har, lika med mark- och miljödomstolen, bedömt att trädäcket är att anse som en anläggning och därmed utgör ett byggnadsverk samt att planen inte tillåter något annat byggnadsverk än uthus på marken. Eftersom trädäcket strider mot detaljplanen borde tillsynsärendet inte ha avslutats utan åtgärd.
https://lagen.nu/dom/mod/2017:39
 
  • Gilla
MetteKson och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.