Off topic:
"2 miljoner människor i Stockholm." Har ni räknat med Eskilstuna, Västerås, Uppsala och Södertälje då? Det är ju som att räkna in Helsingborg, Lund och Ystad i Malmö och Uddevalla, Trelleborg, Vänersborg, Borås och Kungsbacka i Göteborg. Samt Ljungby, Värnamo, Alvesta, Emmaboda och Tingsryd i Växjö, och hela U-Ske-Pi-Lu-Ka-Tå i Luleå... ;) Och samtidigt låter det på "er, Stockholmare" som om det finns bara Stockholm och Sareks vildmark i Sverige; men inget mellanting.

Om ni har betalat dyra tomter på den privata marknaden, kan ni väl inte komma och klaga på att "Stockholm försörjer resten av Sverige". Utjämningsbidragen (eller vad de nu heter) tas ju knappast från privatpersoner som har styckat av halva trädgården, utan från den offentliga budgeten. Som består av skatteintäkter, från bl.a. lukrativa tomtavstyckningar. Men det är ju ni själva som driver upp priserna i Stockholm, knappast de människor som bor i Varberg eller Falun.
 
Kanske det resonemanget gäller Norrland, men det behövs också investeringar för att en del orter som exempelvis Karlskrona ska kunna växa.

Just nu brottas vi med att vi inte får pengar till fyrfilig motorväg genom länet, som i sin tur får företagen att fundera på om de ska lokalisera sig på andra orter p.g.a. brister i infrastrukturen. Blekinge har annars varit ganska framgångsrika senaste 10 åren vilket har inneburit ett stort uppsving. Dock har det som i Sthlm också resulterat i en del växtvärk. Så till skillnad från stora delar av Norrland är vi här hämmade av att vi inte fått tagit del av pengarna i infrastruktursproppen.

Och lilla Blekinge står sig ganska slätt mot storstäderna när man försöker äska pengar (i och för sig har vi inte heller ngn Lars Thörnman här nere som skriker när ngt är fel ;-). Då brukar det ju hända saker. ).

Men, men... nu ligger vi väl ganska långt bort från syftet med detta bygga hus forum :).
 
Heheh jo det är Sthlm emot hela sverige tydligen :)

Nja vi driver inte upp priserna, det är utbudet av tomter som inte är så stor som kanske andra delar i landet där det finns mer mark.

Om ni har betalat dyra tomter på den privata marknaden, kan ni väl inte komma och klaga på att "Stockholm försörjer resten av Sverige".
Ehh aha, det spelar väl ingen roll vad man bor i och hur man bor, alla drabbas lika oavsett om man köpt en dyr tomt eller inte.

Det roliga är att alla som INTE bor i sthlm blir upprörda av att Stockholmare är frustrerade över det höga kostnadsläge som råder i Stockholm, vilket är trist. Då tycker andra .. "ja men, flytta från Stockholm då och sluta klaga" .. ja det är ju också en lösning .. alla flyttar ut från stockholm så löser sig alla problem.

Nja det är mer komplicerat än så, jag klagar enbart på hur politiken bedrivs i det här landet - åt h-vete.

Var glada över att inte samma situation råder utanför stockholm och i er kommun istället, jag skulle gärna ha det så :)
 
75000 :- för 1100kvm inkl vatten och avlopp (+ sjöutsikt ;-) i Markaryd / Småland.

Billigt, javisst !!
 
Politik? "Marknadskrafterna" som gör att bostadspriserna i storstan är dyra, är alltså fel? Och "socialismen" med utjämningsbidrag är också fel? Nej, världen är verkligen komplex och det är så många val man måste göra, oftast utan att känna till alla parametrar. Så många kompromisser och prioriteringar här i livet...
 
Vet inte riktigt vem du hänvisa till Lilla_vargen., men utbudet och efterfrågan driver upp priserna i skyn, då det är ont om tomter.

Politik .. ja precis, mycket av det som styr kostnaderna för det höga boendet i Stockholm, dock ej priset på tomten.

Ujämningsbidrag - ej fel om det görs på rätt sätt.
 
Visst är det hårt, stressigt, otryggt och dyrt att bo i storstan. Men å andra sidan har ni det ganska bra: om det blir som vi befarar och Örlogsbasen i Karlskrona läggs ner, kommer 1000 - 2000 människor att bli arbetslösa och huspriserna att sjunka med 20% över en natt. Om istället Musköbasen läggs ner, kommer huspriserna i Stockholm att forsätta stiga helt obekymrat. För de som blir arbetslösa från Muskö, kan hitta nya jobb. Och jag tror det är därför som folk flyttar till storstan: för att ha tryggheten att slippa bli arbetslös och riskera att behöva sälja huset med förlust bara för att bli av med det.
 
Det där håller jag med dig om helt och hållet Lilla_vargen.

Sen finns det även folk som bott i en och samma villa i 20år som är tvugna att flytta bara för att fastighetskatten och taxeringsvärdet skjutit i taket, sorgligt och se.
 
Men hallå, är detta inte byggahus.se? Håll Er till ämnet! Om nu stockholmarna vill köpa tomter för miljon eller mer, låt dom då göra d. Dom har väl knappast köpt dom om d inte vill?
 
Bumbi ..

JA det är byggahus.se och under Priser, kalkyler mm. Vi diskuterar priser och grunden för olika priser i olika kommuner. Det är väl inte så farligt väl eller ?
 
Håller med Maze. Det är väl ett forum ;-). Dessutom kul läsning.
 
Enligt min uppfattning ska nog STHLM vara lite försiktigare i sin kritik, grundat på att de får betala, av utjämningssystemen (som jag tycker ska avskaffas av helt andra anledningar).
I den stora ekvationen tror jag att STHLM tjänar på att ha några hundra tusen statsanställda inom länet vars verksamhet betalas utifrån landet. Den debatten tror jag inte STHLM skulle tjäna på.
 
Inte har jag sagt ngt om att d e farligt ialla fall. D tror jag knappast att d är ;)
 
Jag ser inte riktigt att Stockholms framtid ligger hos våra 100.000-tals statsanställda utan mer hos våra små och medelstora företag.

mvh
David
 
Apropå att räkna in vad till Stockholm så kan jag upplysa om att Musköbasen ligger c:a 6 mil från Stockholm City. På den sträckan kan vi väl också få räkna Uppsala till Stockholm i så fall. ;)
Annars är det läskigt om man satsar sin tillit till ett samhälle som är så starkt beroende av statliga/kommunala arbetsgivare såsom regemente/lasarett etc. Även orter med bara en industri som huvudarbetsgivare ligger i farozonen på längre sikt.
Jag har svårt att se hur dessa samhällen kommer att klara sig. Det kommer inte att finnas mer resurser hos staten/kommunen/landstinget i framtiden även om vi fortsätter att höja alla skatter.

mvh
David



 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.