Hej,

kan ni ge mer info om hur golvvärmen fungerar i era hus? Hur mycket isolering finns? Blir det mer energiåtgång än vid radiatorer? Spillvärme neråt i torpargrunden?

Kan man byta värmekälla med den Nibe-värmepump som ingår som standard? Vi har planer på att senare komplettera med jord eller bergvärme. Och vill ha möjlighet att byta värmekälla utan att behöva byta värmepump.

Och, JA vi har pratat med vår lokale säljare men känner inte att vi får 100% tilltro till svaren. Känns lite svävande på dessa punkter.
 
Hej atelli,

Vi lägger i nuläget golvvärmeslingan under golvspånskivan och har då 220 mm isolering under denna.
Vid återkommande mätningar utifrån ett medelvärde av förbrukning så drar radiatorer mindre energi, skillnaden är dock högst marginell. Denna skillnad kan man härleda till spillvärme som går ned i grunden.

Man kan använda vår standard frånluftsvärmepump om man senare vill byta till jord- eller bergvärme. Det kommer krävas en investering i en dockningssats vilket man bör kolla upp med leverantören i ett tidigt skede.

Mvh
Patrik Bergman
Säljstöd-Hjältevad
 
hej patrik,

tack för dina svar!!

om man uppgraderar värmepumpen till en 360, tillkommer det även då en dockningssats om man byter värmekälla vid senare tillfälle?

Kommer värmepumpen 310 eller 360 att räcka om man har ett hörnbadkar? eller ska vi räkna på en varmvattenberedare?
 
Jag kanske kan hoppa in i diskussionen med lite erfarenhet?

Vi eftermonterade en (ganska stor) bubbelkopp på 380 liter. Det innebär att vi numera får välja:

Antingen köra slut på allt varmvatten i värmepumpen och ändå bara komma upp i runt 20 grader i badkaret, vilket gör att vi får använda badkarets värmepatron i en timme innan man ens vågar tänka på att krypa ner (runt 31-32 grader). Och sedan kan man inte duscha förrän nästa dag.

eller:

Fylla med kallvatten cirka fem timmar innan man vill bada, och köra med badkarets värmepatron för att höja upp från 4 till 34 grader. :) Då får man dessutom en rimlig chans att duscha före och efter badet.

Behöver man tillägga att vi kommer att komplettera med en varmvattenberedare? Så, det lönar sig nog att tänka efter före. Det hjälpert inte heller nämvärt att använda det "extra effektläget" på värmepumpen. Det är liksom aldeles för klent...

Edit: Jag tror vi har en Nibe 310, med det extra effektläget påkopplat alltid. Det hjälper dock inte när den bara rymmer 180 (?) liter med 60-gradigt (?) varmvatten.
 
Hej atelli,

Jag måste nog konstatera att en Nibe Fighter 310 eller 360 i kombination med en jordvärmepump ej är den mest optimala lösningen. Detta beror framförallt på att det kan bli brist på utrymme för denna kombination då värmepanna, dockningssats (rörsystem) och jordvärmepump inklusive expansionskärl kräver yta. Vi har givetvis lösningar för jord-, berg- och fjärrvärme men då måste lösningen vara förberedd vid montaget så att vi kan värmesätta huset.

Har man en tanke att köpa in ett hörn-, bubbel- eller massagebadkar så vill jag re-kommendera att även tänka på en varmvattenberedare. Det krävs relativt stora mängder varmvatten för att skapa den njutningsfulla atmosfär som väl var tanken när man gjorde investeringen.

Mvh
Patrik Bergman
Säljstöd-Hjältevad
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.