Tittar runt efter solcellsanläggning. Det är mycket lätt att komma i kontakt med vänliga och trevliga försäljare som gärna räknar på installationskostnaden avskrivningstider och allt annat. De har alla det gemensamt att just deras produkt är den bästa på marknaden.
Ska det verkligen behöva vara så att man måste sätta sig in i frågan själv och lära sig allt om solceller för att sedan själv kunna välja? Jag skulle vilja ha tag på en oberoende rådgivare som har satt sig in i frågan. Finns det, och isåfall var?
 
Förmodligen inte… Läs på själv.
 
Du nämner inget om fabrikat och typ på växelriktare och på paneler. Utan att nämna det kan tyvärr nog inget säga något.
 
Kolla om inte din kommun har energirådgivare som kan ge lite råd.
 
R Robert-san01 skrev:
Kolla om inte din kommun har energirådgivare som kan ge lite råd.
En kommunal tjänst får med största sannolikhet inte ge förslag på enskilda leverantörer utan endast mera generellt.
 
Tyvärr är det så att man behöver det i de flesta fallen, bara att se på alla trådar och även tester kring olika former av värmepumpar.
Solceller är trots allt en ganska ny teknik så det bästa du kan göra är att följa olika forum vad som skrivs.
Vill du köpa tjänsten så får du söka efter något konsultföretag i ditt område som arbetar med liknande uppdrag, men hur objektiva de är går ändå inte att avgöra. Och vad du vill betala för arbetet, kan det ju ganska snabbt äta upp den vinst du vill göra med solceller om 5000-10.000 kr används för ett sådant uppdrag att utvärdera bästa lösning utifrån din fastighets förutsättningar, då liknande kostnad ändå uppstår när vald leverantör också ska göra en projektering.
 
Det finns väl inte oberoende rådgivare inom någon bransch mer än övergripande information? Du måste alltid bilda dig en egen uppfattning, skapa kalkyler etc.

Konsumenternas Energimarknadsbyrå respektive Energimyndigheten är nog det närmaste du kommer.
Ett annat (privat) alternativ är Bengts villablogg
Serergia (företag) har en bra handbok.

https://www.energimarknadsbyran.se/...la-lonsamt/solcellskalkyl-och-prisutveckling/

https://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/kom-i-kontakt-med-en-lokal-radgivare/

https://bengtsvillablogg.info/

https://senergia.se/
 
Jag lägger själv någon timme på research vid köp av en brödrost så att lägga någon vecka på research för en solcellsanläggning känns för mig helt normal.

Man gör iaf inte som tidigare ägare av mitt hus och köper saker som säljaren tycker är bra. Snabb google när saker strular så hittar man att andra klagat på samma problem långt innan det installerades här. Har bytt eller reparerat det mesta inom en handfull år från inköp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.