I en tidigare tråd https://www.byggahus.se/forum/threads/pen-skena.338129/ så har man en Hager central med en mycket trevlig bygel till en noll-plint utanför den JFB-skyddade noll-skenan. Med denna indelning så tas ju nollan till JFB och PSA från den byglade plinten.

Men hur ska man göra i en central med bara 2 plintar. PE(N) till vänster och noll till höger. Man skulle ju kunna ta och koppla in en till noll-plint på din-skenan men det känns överarbetat och det blir fler kopplingspunkter samt tar platst. Kan man koppla in både PSA och JFB på PE(n) plinten? Och ska man isf markera på något fint sätt om det går?
 

Bästa svaret

Ja, det brukliga är att ta ut alla neutralledare från PE(N)-plinten. Det är absolut ingenting konstigt med det, och behöver inte märkas upp på annat sätt än att använda den dedikerade färgen blå för neutralledarna.
 
Finns den någon praxis att man placerar dessa tillsammans eller blir det där det fanns plats och kabeln räckte?

Kan ju lätt bli grötigt om man har fler PSA och JFB i samma elcentral. Jag tänker att om man grupperar dem på ena eller andra sidan PE(N)-plinten så blir det ju överskådligt.
 
Inte vad jag känner till. Det finns ett råd/regel om samhörighet mellan fasledare, neutralledare och skyddsledare, dvs att de ansluts samma ordning, vänster till höger eller vad som är tillämpligt. Detta för att enkelt hitta de ledare som hör till samma grupp.

Övriga ledare, t.ex neutralledare som matar en JFB, får man ansluta på annat lämpligt ställe. Alla sätt är bra, utom de dåliga... Har man flera JFBer och PSAer bör man fundera på att göra plats för en separat N-plint som ligger före alla grupper och JFBer och matas direkt från PEN-plinten, och som används just för att fördela ut neutralledare till olika platser i elcentralen. Man bör inte använda den N-plint som är avsedd för grupper, även om gruppen inte skyddas av någon JFB. Det blir olika syften med plinten som kan krocka.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.