Hej,

Jag håller på med en badrumsrenovering där entreprenören stött på patrull. Avstängningen för inkommande vatten har börjat läcka och behöver bytas. Dock är röret från stammen någon slags plaströr som är fäst genom "värmekrympning", se bilder. Enligt entreprenören väldigt ovanligt och reservdelar, inkl. verktyg för att krympa på plaströret på avstängningsventilen är svårt att få tag i och renoveringen har nu stått till i tre veckor. Vi behöver flytta in inom kort och behöver komma vidare... Vad är det här för rör, och vad behövs för att kunna byta ut avstängningsventilen?

Röd ring = Den del av röret som är "värrmekrympt "(entreprenörens ord) på avstängningsventilen.
Blå ring = Här läcker det
 
  • VVS-installation med en vattenavstängningsventil som läcker, markerad med blå ring, och värmekrympt plaströr, markerad med röd ring.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Vattenledning med läcka vid krympningsfog markerad med röd och blå ring på en byggarbetsplats.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Avstängningsventil i badrum med läckage, märkt Mora, omgiven av gröna plaströr och värmekrympdetaljer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hur läcker det vid den blå markeringen? Där är ju en vanlig klämringskoppling som är gängad på avstängningen och det borde gå att fixa till med nya delar eller ompackning av gängan.

De gröna rören ser ut som något som brukar kallas Aquatherm det finns delar och svetsutrustning för sånt också men knappast något du behöver ge dig på. Allt ska gå att ordna utan att behöva ändra något i den delen.
 
Din blåa markering bör absolut inte vara något problem för en rörmokare att få tät, det ser mest ut som en linad skarv som läcker och inte själva ventilen.
Rören är ReTherm Kruge Fusiotherm, Lundagrossisten har dem i sin katalog och även verktyg för uthyrning: https://lundagrossisten.se/catalogue/f017022.html
 
Tack GK100 och -MaH-, ni hjälpte båda till att få detta framåt. Stort tack!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.