Varför åker en del runt med släckta bakljus.
Ofta ser man bilar utan ljus bak men det är tänt fram även i mörker.
En del har DRL och det är helt lagligt att åka utan bakljus dagtid bilar med automatljus får enligt direktiv ha dem tända om det är bra ljusförhållanden dagtid.

Detta tillkom av miljöskäl släckta bakljus skulle minska bränsleförbukningen och slitaget på lamporna.
Hur fungerar dessa nya bilar, måste man manuellt slå om till halvljus samt bakljus och slå av det när man stänger av bilen eller stängs det av automatiskt och övergår sedan till endast framljus nästa gång man startar bilen?

Det är egentligen inte ett problem att köra utan ljus bak dagtid förrän man kommer in i tex söderledstunneln.
Förutom när det snöar dagtid är bilen vit så är det ibland svårt att se bilen framför på 3-4 meters håll i snörök.
och kvällstid är det en ren trafikfara.

Åker ofta förbi och det är tänt fram men inte bak när det är mörkt ute, ser man inte det på panelen att det inte är tänt bak, problem kanske inte hade funnits om stardard vore att lampor tänds fram och bak.
Det är helt enkelt för bra ljus fram i mörker annars hade folk tänd dem, är många ens medvetna om funktionen? eller att dom måste tända bak själv, hur mycket man än blinkar när man lite bakom så tänds inte ljusen.

Syns det inte på panelen att det inte är tänt bak?
 
På min bil sköts det helt automatiskt och har alltid fungerat bra. Kör jag in i en tunnel eller garage slår den raskt om till halvljus och tänder bakljusen.

Upptäckte dock en lite farlig brist med det där systemet en regnig kväll när det åskade. Det kom några kraftiga blixtar vilket gjorde (vad jag tror) att himlen kortvarigt lyste upp så pass mycket att den slog över till drl. Inte så kul när man kör på en mörk landsväg och ljuset plötsligt slocknar.
 
Mats-S
A Andy78 skrev:
Syns det inte på panelen att det inte är tänt bak?
Svar ja!
Men dom flesta har ingen koll på hur det ska se ut när halvljus inkl bakljus är tända. På mina två senaste bilar (BMW 3-serie 2013 , Merc C-klass 2016) är det en uppenbar skillnad på panelen beroende på vilket ljus som var på.Bägge bilarna hade givetvis helautomatisk styrning av BÅDE fram och bakljus.

Men det finns ett antal modeller som man måste slå på halvljuset manuellt, det är dom du ser på vägarna med helt släckta bakljus även när det är natt ... dom förarna har totalt NOLL koll på sin bilkörning :mad:
 
  • Gilla
jocke31
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.