Pannan som Karl.s har ser ut att vara en kolstålspanna.
Vi har en sådan som morfar hade med sig hem som krigsbyte. Han hade hittat den någonstans inne i Ryssland. Vi sköter den på samma vis som en gjutjärnspanna. Hittills har den fungerat bra.
 
  • Gilla
BSOD och 2 till
  • Laddar…
MultiMan
@Karl.s panna ser väldigt lik ut mina De Buyer kolstålspannor. Mina absoluta favoriter till kött. Samma nitar, samma handtagsvinkel. Däremot är de bara så mörka på inre stekytan, så Karls verkar ha varit med länge eller varit med om upprepat hög värme. Jag sköljer ur insidan med varmt vatten. Utsidan brukar räcka att torka med lite papper, då jag sällan lagar maten på utsidan av pannan. ;)
 
  • Gilla
Hemmakatten
  • Laddar…
MultiMan MultiMan skrev:
@Karl.s panna ser väldigt lik ut mina De Buyer kolstålspannor. Mina absoluta favoriter till kött. Samma nitar, samma handtagsvinkel. Däremot är de bara så mörka på inre stekytan, så Karls verkar ha varit med länge eller varit med om upprepat hög värme. Jag sköljer ur insidan med varmt vatten. Utsidan brukar räcka att torka med lite papper, då jag sällan lagar maten på utsidan av pannan. ;)
Kan nog bli så på gasol skulle jag tro?

Är inte helt nöjd med min deBuyer, tycker det bränner fast onödigt mycket...
Kanske ska man bränna in igen, blev nog inte 100 bra när jag gjorde det första gången
 
Claes Sörmland
Mina De Buyer kolstålspannor ser ut så på undersidan efter ett antal år. Har bara använt dem på induktion. En och annan droppe hett fett tar sig ju över kanten och letar sig ned under pannan vid stekning.
 
Det är en de Buyer kolstålspanna.
Har induktionshäll, men har kört den i ugnen också, både ca 200° med olja för att bränna in den och två gånger i pyrolys för att "börja om".

Som Clas skriver så hamnar alltid lite fett på undersidan, brukar tex hälla ut i soporna det som är kvar i pannan när den svalnat
 
Claes Sörmland
Karl.s Karl.s skrev:
Det är en de Buyer kolstålspanna.
Har induktionshäll, men har kört den i ugnen också, både ca 200° med olja för att bränna in den och två gånger i pyrolys för att "börja om".

Som Clas skriver så hamnar alltid lite fett på undersidan, brukar tex hälla ut i soporna det som är kvar i pannan när den svalnat
Jag var också lite besviken med de Buyer kolstålspanna den första tiden. Men efter några år nu är de fantastiska. Jag tror helt enkelt man behöver många cykler med användning för ren stekning så att järnoxid, kolxoidationsprodukter och superhärdat och korslänkat fett kan gå ihop till en yta. I början tenderade vi att ha vatten i pannan vid rengöring och ibland lämnade vi den med vatten, kokade köttfärsås och såser efter stekning o s v i den. Men det funkar inte, sura saker som tomatsås, vitt vin och liknande löser effektivt upp lagret när man kokar och man får en strippad järnyta som rostar.

Så nu gör vi sånt i en rostfri panna istället och har hård diciplin att den aldrig få stå med vatten i sig. Rengöring är borttorkning av allt fett och guck med hushållspapper, mängder av papper och ibland en snabb ursköljning under kranen och med diskborste. Sen värmer vi upp den tills fettet i den osar lite lätt och låter den svalna. Ser ytan väldigt torr ut så får den en droppe linfröolja som smetas ut med en tuss hushållspapper vid uppvärmningen också.

De två stekpannorna funkar bra nu:

Använd kolstålspanna med patina och tecken på användning, placerad på spishäll.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
MultiMan
  • Laddar…
Ja då förstår jag vad jag för för fel iaf...
Gjort både köttfärssås, mat med vin, låtit den stå med vatten över natten, diskar alltid med varmvatten men inte diskmedel
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Claes Sörmland
nino nino skrev:
Ja då förstår jag vad jag för för fel iaf...
Gjort både köttfärssås, mat med vin, låtit den stå med vatten över natten, diskar alltid med varmvatten men inte diskmedel
Köp en rostfri traktörpanna istället. Det är nu min standardpanna, särskilt som jag gillar att laga sån där mat som bygger på att bryna något och sen hälla schalottenlök och vitt vin på det. Min äkta hälft envisas med köttfärsås och spagetti (är det vår socialrealistiska nationalrätt?) och även den kommer nu till världen i den rostfria traktörpannan.
 
  • Gilla
nino
  • Laddar…
C
nino nino skrev:
Ja då förstår jag vad jag för för fel iaf...
Fel och fel, jag gör precis som dig men har inga problem. Blir ju opraktiskt om man inte kan använda pannan på ett effektivt sätt. Kanske är skillnad på panna och panna? Jag kör som sagt äldre gjutjärnspannor, men alla säger ju att de Buyer skall vara så fantastiskt bra.
 
  • Gilla
nino
  • Laddar…
Claes Sörmland
C cpalm skrev:
Fel och fel, jag gör precis som dig men har inga problem. Blir ju opraktiskt om man inte kan använda pannan på ett effektivt sätt. Kanske är skillnad på panna och panna? Jag kör som sagt äldre gjutjärnspannor, men alla säger ju att de Buyer skall vara så fantastiskt bra.
Gjutjärnspannor passar nog bättre för såsguckande. De är mer porösa så alla hålrummen binder mer härdat fett och guck i porerna som klarar såskokning bättre än kolstålets fina yta. Men nog har jag klantat mig med gjutjärnpannor också och glömt dem med resterna av en gräddig sås däst efter middagen och sen fått steka in dem igen.
 
  • Gilla
MultiMan och 1 till
  • Laddar…
C
Ja, det kanske är så. Läst mycket om kolstålspannans förträfflighet men har ingen egen erfarenhet...
Jag bränner in mina också då och då, tro inget annat, men enda gången de blivit direkt "förstörda" är när någon hjälpsam besökare varit framme med diskmedlet.
 
MultiMan
Enligt mina tester så är Maillard-effekten mycket bättre på bra kolstål, som de Buyer. Bryning blir väldigt, väldigt bra, bättre än någon gjutjärn (mest Skeppshult), olika rostfria eller keramisk/nonstick som jag har. Ska jag steka en ren köttbit blir det därför alltid kolstål, oftast med 30/70 olja/smör. Jag har även den minsta sortens de Buyer där jag steker ägg. Fastnar inte, blir fantastisk krispiga!

Tillägg: Med olika sorters köttfärssås/grönsaksfräs och dylikt är min favorit en extra djup, finsktillverkad Fiskars hard face. Följde med ett väldigt bra lock till den också. Hard face finns numera med OptiHeat (den jag länkade) som inte ska kunna överhetta med induktion. Har dock inte induktion, så kan varken bekräfta eller dementera. Gillar den skarpt oavsett. Fortfarande felfri efter rätt många år.
 
Redigerat:
Har ni provat dom där onyx eller vad dom heter som man kan skrapa i fast det är nån non stick i?
 
C
nino nino skrev:
Har ni provat dom där onyx eller vad dom heter som man kan skrapa i fast det är nån non stick i?
Har haft några sådana där pannor med keramisk beläggning ("titanpanna"). Först har de varit alldeles för bra, så hala att det knappt går att vända något i pannan, det halkar bara runt. Sen efter nåt år har non-stick-effekten försvunnit i mitten så allt bränner fast direkt istället. Mycket frustrerande.
 
  • Gilla
nino och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
C cpalm skrev:
Har haft några sådana där pannor med keramisk beläggning ("titanpanna"). Först har de varit alldeles för bra, så hala att det knappt går att vända något i pannan, det halkar bara runt. Sen efter nåt år har non-stick-effekten försvunnit i mitten så allt bränner fast direkt istället. Mycket frustrerande.
Har också förbrukat några stycken. Men nu får det räcka med dessa förbrukningsvaror. Tänkte mig inga fler inköp av stekpannor i detta jordelivet.
 
  • Gilla
bearmaniac och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.