Hej,

Vi planerar för ett nytt hus och har nu haft arkitekt ute på tomten. Det är en naturtomt med en del berg och utsikt över en stor sjö.

Vi var inställda på att spränga och bygga platta på mark. Men då tyckte arkitekten att vi ska behålla berget för att huset ska komma upp och vi ska få bättre utsikt. Han rekommenderade plintgrund. Han sa även att det finns andra alternativ för att huset ska komma upp. Att man kan mura upp en sula (jag uppfattar det som att det blir någon sorts krypgrund) eller att man murar upp en sula/monterar L-stöd och sen fyller upp med kross och gjuter platta på det.

Arkitekten visade några hus som har byggt på plintar bla Plinthuset på instagram och ett annat hus som var med i husdrömmar förra säsongen. Jag gillar idéen men blir lite orolig för att det ska bli dåligt eller väldigt dyrt.

Någon som testat att göra något av dessa alternativen? Eller har annat tips på hur man kan få upp huset lite? Eller borde vi köra på ett säkert kort och spränga bort berget och gjuta en platta på mark och nöja oss med sämre utsikt?
 
Det är vanligt att bygga med de grunder som arkitekten pratar om när det gäller berg eller sluttande tomter. Fördel att det oftast blir mycket billigare, minimalt med sprängning och markarbete samt mindre påverkan på miljö och mark. Största fördelen är väl annars att ni kommer högre upp från marken.
 
  • Gilla
Huddingebo och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.