Då får man väl investera i solceller. Det kan vara både enklare och ge husen en bättre ”miljöprofil” än att byta värmesystem.
Tilläggsisolering eller bättre isolerade fönster är aldrig ensamt en lönsam investering utan kan göras vid fönster eller fasadbyte.

Hur kom de fram till 10%? Motsvara det kostnaden för att byta värmesystem?
 
C
  • Gilla
tompaah7503 och 1 till
  • Laddar…
A Anders_Nilsson skrev:
Iof sig gäller det villor före 1960 med dålig isolering och utan värmepump, sedan sägs det väl inte direkt i videon att fallet blir 10%.
Då blir en intressant fråga, hur stort är beståndet av de fastigheter byggda före 1960 som ännu inte fått någon form av åtgärd? Och att sätta en ålder kontra ett hus från 60-70-tal med direktverkande el!
Men den kalkylen har man gjort tidigare i t.ex. hus med oljeeldning när priserna steg.
Visst kan mindre attraktiva områden påverkas men i attraktiva områden inte alls påverkar.
 
Här i Uppsala har "Äldre villor med dyr uppvärmning" gått upp 20% på de senaste två åren. Kan vara bra att hålla i huvudet när man relaterar till ett prisfall på 10%.
 
Z ZipLock skrev:
Här i Uppsala har "Äldre villor med dyr uppvärmning" gått upp 20% på de senaste två åren. Kan vara bra att hålla i huvudet när man relaterar till ett prisfall på 10%.
Svaret är det klassiska "läge, läge och läge", samt utifrån den köpkraft som finns på marknaden.
Är helt normalt, köper du en villa i Uppsala för 5-20 Mkr är ett antal hundra tusen för t.ex. bergvärme småpengar.
Jämför du med mindre tätort ute i landet där priserna kanske ligger under miljonen blir t.ex. en bergvärmeanläggning 20-30% av inköpspriset.
 
C
Tror det är svårt att översätta denna sorts marknadsanalyser till det enskilda fallet.
 
  • Gilla
AndersS
  • Laddar…
Precis, det blir bara en generell "gissning" utan varje fastighetsägare och köpare får värdera berörd fastighet.
Precis som man alltid gjort när det sker förändringar. Gäller även orter med större utflyttning, ny byggnation som grannar, enskilt avlopp som måste åtgärdas, byte av uttjänt värmepump, solceller som gjort sitt, etc, finns hur mycket som helst som påverkar
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.